Belföld vélemény

Dávid Ferenc: Schiffer, a nemzet sarkcsillaga

Tegnap csúnyát írt Schiffer András Dávid Ferencről. Ma Dávid Ferenc ír csúnyát Schiffer Andrásról. Közöljük.

Schiffer András publicisztikát szentelt nekem, alább válaszolok állításaira.

Első idézet Schiffertől:

Ha Dávid Ferencre egy pillanatra úgy tekintünk, mint egy eljövendő Dobrev-kormány gazdasági miniszterére, tanulságos áttekinteni, miként vélekedett az elmúlt években az egykulcsos adórendszerről és az új Mt-ről.

A mondat első felének feltételezése mindkét személyre nézve megtisztelő, de nézzük inkább a második részét. Bűnöm, hogy 2011-ben azt nyilatkoztam (jelzem, nem egy alkalommal), hogy „vállalkozói szempontból nem volt szerencsétlen döntés az egykulcsos adó bevezetése”.

Schiffer úr figyelmét bizonyára akkor is elkerülte, most is elkerüli, hogy állításom nem a munkavállalók szempontjából fogalmazódott meg, ugyanis 2006 és 2018 között az ország legnagyobb munkaadói szövetségének főtitkára voltam. Ebben az időszakban munkámat a magyar kisvállalkozók érdekében végeztem. Itt felmerül a kérdés, hogy ebben az időszakban Schiffer András kihez tartozott és kit képviselt?

Schiffer úr emlékeim szerint egész országgyűlési pályafutását ellenzékben töltötte, politikai örökségéről pedig most inkább nem értekezek. Arra viszont kíváncsi lennék (már sosem tudjuk meg), hogy kormányzati pozícióban is ilyen szakszervezeti hevülettel írna, beszélne az egykori honatya? Azért az érdekes, hogy a direkt politizálástól már visszavonult ügyvéd nyolc évvel a nyilatkozatom után találta meg személyemet és korábbi mondatomat, amelyet természetesen ma is vállalok. Mellesleg soha nem állítottam, hogy a most alkalmazott adószisztémában erős a szolidaritási elem, soha nem mondtam, hogy az egykulcsos rendszer (amelyet egyébként nem a Fidesz talált ki) az alacsony keresetűek vonatkozásában üdvözítő megoldás. Hozzáteszem – de ez S.A.-t már biztosan nem érdekli –, hogy az egykulcsos adó negatív hatásait más eszközökkel, többek között  megfelelő család- és szociálpolitikai eszközökkel ki lehet, ki lehetett volna egyenlíteni.

Második idézet Schiffertől, a Munka törvénykönyvéről:

Az új Mt. javítja a kkv-k versenyképességét, elősegíti a rugalmas foglalkoztatást, csökkenti a törvényi korlátok számát, emellett számos, áttekinthetetlen szakszervezeti kedvezményt rendez újra.

Ezt sem tagadom, csak azt is jó lenne tudni, hogy Schiffer András vajon mit vállal az elmúlt évekből, hiszen emlékeim szerint hosszú ideig ott kukorékolt a Parlamentben, az esélytelenek nyugalmával és nulla törvényhozói felelősséggel!

Az idézett mondatom persze lehet ellenszenves az LMP egykori elnökének, de jelzem, hogy a Munka törvénykönyve módosítására vonatkozó paktumot a kormányon és a munkaadói szövetségeken kívül a szakszervezeti konföderációk is aláírták.

Ja, de ez nem számít: most az ellenzék, a DK és Dávid van terítéken. Minket kell eltakarítani, nem a NER-kullancsokat! Lelke rajta, ügyvéd úr!

Amúgy miért is rossz ez a munkatörvény a kisvállalkozók számára?

Rögtön hozzáteszem: nyolc év után én is időszerűnek tartom a mostani Mt. felülvizsgálatát; de ez egy egészen más történet.

Harmadik idézet Schiffertől:

Dávid Ferenc személyében tehát olyan játékossal erősített az ellenzék, aki nyilvánvalóan nem jelent úgymond korszakváltást a NER társadalompolitikájához képest.

Schiffer András a DK sztárigazolásaként aposztrofál, nem tudom (nem is nagyon érdekel), hogy az ellenzéki politikai közösségbe vagy belém akar nagyobbat rúgni. Én úgy érzem, hogy kilenc év után most lenne esély a fordításra, de Schiffer úr szerint velünk/velem ez lehetetlen.

Mindezt az a Schiffer András veti fel, aki 2016-ban – az Alkotmánybíróság feltöltésének fontosságára hivatkozva – néhány társával együtt nyíltan lepaktált a Fidesszel. Becsapták a többi ellenzéki pártot, és egyértelműen a kormányzó párt kottájából játszottak, ezzel is segítve az önkényuralmi rendszer fennmaradását. Nekünk ugyan nincs helyünk a pályán, de még szerencse, hogy Schiffer úr a nemzet sarkcsillagaként mindig megmutatja a helyes és követendő irányt. Köszönjük szépen!

A jegyzet végén már csak egy kérdésem van: az ügyvéd úr kinek szurkol?

Dr. Dávid Ferenc közgazdász, a Demokratikus Koalíció szakértője

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.