Belföld

Kampányt indít a rendőrség a kapcsolati erőszak megelőzéséért

„A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!” elnevezésű kampányt indított az Országos Rendőr-főkapitányság a kapcsolati erőszak megelőzéséért.

A december negyedikéig tartó kampány része az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemi alapon elkövetett erőszak, hozzátartozók közötti erőszak kezelésével foglalkozó projektjének.

Talán nem mindenki tudja, ezért fontos tudni, hogy a törvény a testi sértés szintjét el nem érő, de a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartásokat és a gazdasági ellehetetlenítést is bünteti. Súlyosabb megítélés alá esik az, aki cselekményét rendszeresen követi el.

Fontos tudni azt is, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut.

Ha úgy érzi, hogy az Ön vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon, vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as krízisvonalát.

Ha úgy érzi, hogy azonnali segítséget nem igényel jelenlegi helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

Havonta 1000–1200 körüli esetben hívják a segélyhívót azok, akiket vagy fizikai, vagy lelki bántalmazás ér, és az esetek 50 százalékában mondható ki, hogy hozzátartozók közötti erőszakról van szó. Ez azt jelenti, hogy évente 10–12 ezer családon belüli erőszakról kap jelzést a rendőrség, és 5-6 ezer esetben bizonyítani is tudják, hogy valóban megtörtént.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik