Belföld

Giró-Szász: csak 500 milliárd ment el a stadionokra, de jut elég az egészségügyre is

Könyvet írt Giró-Szász András az orbáni politikáról (Gondolat és erő – A cselekvő állam orbáni modellje), amit testközelből is megfigyelhetett, amikor még kormányszóvivő volt.

Miután leköszönt, utána se kerülte el a közpénz,  százmilliós tételekben nyert el közbeszerzéseket korábbi cége, most pedig megérett a helyzet arra, hogy papírra vesse a gondolatait a NER-rel kapcsolatban.

A Hír Tv-ben, a G. Fodor Gáborral folytatott beszélgetést a 444.hu szemlézte, ezekből csak a legfontosabbakat emelnénk ki

  • A politikát, azt három hadszíntéren vívják: vívják a stílusháború hadszínterén, vívják a történetmesélés, vagy nem is tudom, hogy kéne mondani, sztori hadszínterén, és vívják egy hatalmi, hatalomtechnikai hadszíntéren.
  • Giró-Szász András azt is elmondta, hogy a Magyarországhoz hasonló országokban, ahol 40 évig szocializmus volt, egy új kormánynak a nyugati mintákhoz képest gyorsan kell felépíteni egy új rendszert, az óhatatlanul a stílusháború elvesztéséhez vezet
  • lehet veszíteni a stílusháborúban, „de nem mindegy, hogy 12-10-re vagy 12-0-ra veszítenek, márpedig a korrupciós vádak miatt nem csak kicsit veszítenek”.
  • 1990 óta először most van olyan, hogy a bankszektorban, az építőiparban vagy az energetikában a magyar állam vagy magyar üzletemberek kezében van a vagyon, és nem oligarcházni kellene, hanem átlátni azt, hogy egy esetleges gazdasági válság idején, akkor a multik az anyaországban őrzik meg a munkahelyeket, akkor a magyar cégeknél nagyobb a munkahelyek biztonsága, és az itt megtermelt profitot itt forgatják vissza.
  • Stadionokra csak 400-500 milliárd ment el, ami ugyan nagy pénz, de ez 9 év alatt ment el, ennyi idő alatt pedig 25 ezer milliárd forint ment az egészségügyre.
  • Szerinte a leginkább „az jellemzi az elmúlt 9 évben, hogy ez a gondolat meghallgatja az észrevételeket, még talán a kritikát is, de egyszerűen nem hajlandó foglalkozni az okoskodással”.
  • A könyv kapcsán elvégzett munkának a célja, hogy világossá, hogy mit miért tesz a kormány.

Kiemelt kép: Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, Lázár Jánossal közösen, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján az Országházban 2015. július 21-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik