Belföld

Megszüntetnék az olcsó VIP-parkolást a Várban

„Amikor hivatalba léptem, eldöntöttem, hogy minél előbb utánajárok a kerületi parkolási ügyeknek. Nem kellett sokáig keresgélnem, míg szembe nem jöttek az érthetetlenebbnél érthetetlenebb szerződések” – írta Facebook Gelencsér Ferenc, I. kerületi momentumos alpolgármester.

https://www.facebook.com/gelencser.ferenc.momentum/photos/a.107025617315002/147854479898782/?type=3&theater

A posztból kiderült, hogy „egyes cégek, így például a Hilton, vagy éppen a hírek szerint az előző városvezetéssel jó viszonyt ápoló étteremtulajdonosok vendégei 1 forint+ÁFA / perc alapdíjon parkolhatnak a Vár területén”. A 444 listát is közölt a kiváltságosokról, akiknek a vendégei olcsón parkolhatnak:

21 Magyar Vendéglő ● Alabárdos Étterem ● Arany Hordó Vendéglő ● Baltazár Étterem ● Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. ● BM Buda Castle Hotel ● Budavári Evangélikus Egyházközség ● Burg Hotel ● Esztergom-Budapest Főegyházmegye ● Nemzeti Örökség Intézet ● Fekete Holló Étterem ● Fortuna Étterem ● Fortuna Mátyás Étterem ● Halászbástya étterem ● Hapimag Vendégház ● Hadtörténeti Múzeum ● Jamies Étterem ● Karmelita kolostor ● Korona Cukrászda ● Le Pierrot Kft. ● Magyar Nemzeti Galéria Magyarság Kutató Intézet ● Máltai Lovagrend ● Mátyás Templom Gondnokság ● ME-HÁT Mézeskalács Kávézó ● MTA Vendégház ● MTA Zenetudományi Intézet ● Német Nagykövetség ● Nemzetpolitikai Államtitkárság ● Ősbudavár Pizzéria ● Pallas Athene Domus Pest – Buda Bisztro ● Ruszwurm Cukrászda ● Szent György Fogadó ● Szudáni Nagykövetség ● Speiz Étterem ● Vár Bisztró

A listából látszik, hogy nem csak éttermek és hotelek vannak a listán, hanem például a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita kolostor is, valamint kormányközeli intézetek vendégei is örülhetnek az olcsó parkolásnak.

Tavaly 8 Millió 353 ezer 866 percet parkoltak a Várban az 1 forint plusz áfás diszkontáron, ez 10,6 millió forint bevételt jelentett a kerületnek.

Ezzel egyidőben a város más kerületeiben, így például az Újlipótvárosban, 525 forint / óra a parkolási díj. Ha csak a lipótvárosi díjszabást veszem alapul, akkor is közel 62 millió forinttal folyt be kevesebb pénz, mint amennyi befolyhatott volna

– írta az alpolgármester, aki szerint ebből a pénzből „például minden egyes évben két lakást vehetne az önkormányzat, amelyeket szociális bérlakásként ki tudna adni a kerületi, szerényebb sorú lakosoknak”.

Ezért Gelencsér kezdeményezni fogja, hogy „az önkormányzat vizsgálja felül a parkolási kódoló rendszert, és annak alkalmazását úgy, hogy a kedvezményezettek köréből a profitorientált luxus éttermek és szállodák kerüljenek ki, a Budai Vár ugyanis egyrészt megtelt, másrészt nem parkolóház”.

Kiemelt kép: MTI / Kollányi Péter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik