Belföld

Délután kettőkor ért véget a kedd este megkezdett parlamenti vita a szájzártörvényről

Csütörtök délután két óra előtt nem sokkal zárták le az országgyűlési törvény és a házszabály módosításának előző nap megkezdett vitáját az Országgyűlésben, így az e napi napirenden szereplő javaslatok tárgyalását 9 óra helyett csak ekkor tudták elkezdeni a képviselők.

Az előterjesztők egyike, a KDNP-s Vejkey Imre (aki kedden még a maratoni vita kezdete előtt összekeverte a két Zrínyi Miklóst felszólalásában, és a költő helyett a szigetvári várkapitány érdemeit sorolta a Zrínyi-emlékévről szóló vitában) azt mondta, az 15 órán keresztül tartó általános vita bizonyította, hogy szükséges a fegyelmi eljárások szigorítása úgy, hogy új szabályt nem vezetnek be, csak a szankciók szigorodnak, mert az eddigiek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Mint mondta, nem elhallgattatni akarják az ellenzéket, csak az agressziót akarják megszüntetni.

A kedd este 11 óra körül megkezdett vita egész éjjel, majd az ellenzék obstrukciója miatt szerda kora délutánig tartott. Az ellenzék azt kifogásolja, hogy az általuk szájzártörvénynek nevezett módosítás a megregulázásukat szolgálja, csorbítja képviselői jogaikat, és indokolatlanul súlyos büntetésekre ad lehetőséget.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik