Belföld

Lázár: Miért nem tesszük füstmentessé az országot?

Lázár János, a nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos szerdán a dohányzást korlátozó intézkedéscsomagjáról és a szűréseken való részvétel felelősségéről beszélt a The Economist Intelligence Unit elemző cég rendezvényén, írja a Népszava.

A miniszteri biztos az eseményen elmondta, hogy amíg évente 130 ezer elhunyt között tízezer olyan 50-60 év közötti is van, akiket nem kellett volna még elveszítenünk, addig ezzel van feladata a kormánynak, főként azért, mert hazánkban az EU-s átlagnál is jóval többen halnak meg a daganatos betegségekben.

Lázár úgy véli, az egészségpolitikában nem arról kellene beszélni, hogy az országban hány kórház van, ezeknek mennyi adósságuk van, illetve mennyit keresnek ott az ápolók és az orvosok.

Szerinte ennél sokkal fontosabb megértetni a lakossággal, mit kell tenniük az egészségük megőrzéséért. Megjegyezte, hogy kötelességének érzi, hogy felhívja politikus társai figyelmét, hogy az ország népegészségügyi programok területén el van maradva, ezt a lemaradást pedig sürgősen pótolni kell.

Miután bizonyított, hogy a dohányzás és a légszennyezettség a tüdőrák közvetlen kiváltója, Lázár véleménye szerint

joggal merül fel, hogy miért nem tesszük füstmentessé az országot?

Mint mondta, lassan állást kell foglalni Magyarországon, hogy mi a fontosabb: a rágyújtás joga, vagy hogy az állam védje meg polgárait a dohányzók füstje okozta egészségi kockázatoktól?

Ezzel kapcsolatban intézkedéscsomagot is leadott Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány számára, amiben például tiltaná a gépjárművekben és a társasházak közös területein való rágyújtást, illetve 2020 után születetteket eltiltanák a dohány termékek vásárlástól. Ezen kívül tovább szigorítanák a dohánykereskedés szabályait is.

Lázár lerakta Orbán asztalára a dohányzás betiltását célzó javaslatot
Azt is javasolja, hogy ne lehessen az autókban rágyújtani.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik