Belföld

A kgfb miatt Alkotmánybírósághoz fordulnak

A Magyar Autóklub eljárást kezdeményez a törvény bonus-malus rendelete miatt.

A Magyar Autóklub szerint jogállami alapelveket sért a gépjármű-felelősségbiztosítási törvény bonus-malus rendszere, ezért az ellen Alkotmánybírósági eljárást kezdeményez – tudta meg az Infostart. A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottsága kedden tárgyalt a bonus-malus rendelet rendelkezéseiről.

Előzőleg a testület tudomására jutott, hogy akár 15 éves kármentesség után, egy egyszeri nem jelentős károkozást követően is négyszeresére növekedhet a biztosítási díj. Akinek két autója van, mindkettőre.

A Magyar Autóklub szerint a jogállamiság sérelmét jelenti az is, hogy a díjak – még az alkuszoknak is – átláthatatlanok, 40-50 oldalas, felfoghatatlan az apróbetűs rész, egyes biztosítóknál egy hónapon belül akár háromszor is változnak. Különösen sérelmes, hogy többszörös lehet a díjnövekedés akkor is, ha az autós a bonus-malus rendelet felhatalmazása alapján az általa okozott kárt maga téríti meg a törvény adta 45 napos határidőn belül.

Az InfoRádiónak Kovács Kázmér szakbizottsági elnök azt mondta, az alkotmánybírósági eljárásra az is alapot szolgáltat, hogy a bonus-malus rendelet törvényi felhatalmazás nélkül, azon túlterjeszkedve ad lehetőséget a biztosítóknak a díjhirdetésre. A keddi ülésen ott volt az ombudsmani hivatal képviselője, a napirend közlésével Magyar Biztosítók Szövetségét is meghívták, de hiába.

Nem fog örülni, ha meglátja a kötelező biztosítás idei árát
Átlagosan 15 százalék körüli emelkedés várható.

Kiemelt kép: MTI/Donka Ferenc

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik