Belföld

Ellenállási mozgalommal menne neki a kormány tervének a XV. kerület

A XV. kerületi ellenzéki összefogás egy csütörtökön beterjesztendő nyilatkozattervezet alapján ellenállási mozgalmat kezdeményezne a kormány az önkormányzatok autonómiáját csorbító rendelkezéscsomag ellen — írja az Index.

A „Mindenki a Tizenötödikért“ elnevezésű képviselőcsoport október 13-án többséget szerzett a kerületi közgyűlésben; a frakcióvezető Tóth Imre keddi sajtótájékoztatóján jelentette be azt, hogy beterjesztik a „Szabad önkormányzatokat!“ címet viselő szöveget.

Azt már 2010 óta tudjuk, hogy Orbán Viktor nem tekinti partnernek az önkormányzatokat, a múlt héten azonban az is kiderült, hogy csak álságos volt az együttműködési hajlandósága az új budapesti főpolgármesterrel. Blöff, ezt így hívják a pókerben

— mondta Tóth az önkormányzat honlapja szerint.

A benyújtott törvényjavaslatokkal a parlament fideszes többsége az önkormányzatok építésügyi hatósági jogkörét teljes mértékben átszervezné a kormányhivatalokhoz, az iparűzésiadó-bevételeket pedig a tömegközlekedés finanszírozására kötné le. A XV. kerületet vezető frakció első lépésben ezek visszavonását követeli.

Alaposan átszabják a kormányhivatalokat, elveszik az építésügyet az önkormányzatoktól
Megszűnő hivatalok, áthelyezett ügyintézések, fellebbezés csak a bíróságon.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik