Belföld

Kun Bélához hasonlította egykori jobbikos párttársát, Jakab Pétert Toroczkai László

Lovas és fáklyás felvonulással emlékezett Horthy Miklós száz évvel ezelőtti, 1919. november 16-i, fővárosi bevonulására a Mi Hazánk Mozgalom szombaton Budapesten. Toroczkai László, a párt elnöke a megemlékezésen Horthy egykori beszédére utalva azt mondta, Budapest az októberi önkormányzati választásokon újra vörös rongyokba öltözött. Ma pedig szerinte azért folyik a verseny az ellenzéki politikusok között, hogy ki legyen Károlyi Mihálynak, az első magyar köztársaság elnökének, illetve Kun Bélának, a Tanácsköztársaság vezetőjének utódja. Mint mondta, a konzervatív arisztokratából vörös gróffá lett, „elmeháborodott” Károlyi utódja lehet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Kun Bélának pedig méltó örököse Jakab Péter jobbikos politikus. (Toroczkait tavaly zárták ki a Jobbikból, ezután alapította meg a Mi Hazánkot, amely lassan közelíti az ötszázalékos küszöböt.)

Toroczkai azt mondta, a Mi Hazánk szeretne méltó lenni azokhoz, akik száz éve bevonultak Budapestre, „ezért valamennyi vörös rongyot és szivárványszín zászlót le fogjuk tépni, máglyára fogjuk vetni, és visszafoglaljuk nemcsak Budapestet, hanem egész Magyarországot.”

Novák Előd, a párt alelnöke bejelentette, a Mi Hazánk és a Horthy Miklós Társaság kezdeményezi, hogy adományozzanak díszpolgári címet Horthy Miklósnak. Újbudai önkormányzati képviselőként pedig kezdeményezi egy Horthyt ábrázoló lovas szobor felállítását a Szent Gellért téren.

Kiemelt kép: 24.hu / Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik