Belföld

Karácsony nem érti a kormányt, Orbán mást ígért

A főpolgármester szerint az iparűzési adóra vonatkozó előterjesztés sérti a paktumot, amit maga Orbán Viktor nevezett szentnek.

Sérti az Orbán–Tarlós-paktumot, ha a kormány törvénybe iktatja, mire költheti egy önkormányzat a helyi iparűzési adóbevételeit. Ezt Karácsony Gergely mondta az ATV-ben, emlékeztetve rá, hogy a megállapodásról maga Orbán Viktor mondta, az szent és sérthetetlen, azt mégis felülírja a Tuzson Bence által beterjesztett javaslat, amely az iparűzési adóból fizettetné az önkormányzatokkal a közösségi közlekedést.

Nem tudom mire vélni, hogy ez mi a túró.

A törvényjavaslat csak akkor értelmezhető, ha egy forgatókönyvbe illeszkedik, így kérdés, hogy ha az állam a közösségi közlekedésből kivonul, kivonul-e az oktatásból, egészségügyből is. Dominóhatást indíthat el, ha felrúgják az Orbán-Tarlós megállapodást.

Ezt a javaslatot vissza kell vonni!

(Orbán Viktor a Fidesz-KDNP balatonalmádi frakcióülése előtt a Hír Tv-ben azt mondta, a magyar emberek érdekében együtt kell működni az ellenzéki polgármesterekkel, Karácsony Gergellyel is, ezért minden Tarlós Istvánnal megkötött megállapodás érvényben marad Karácsony főpolgármestersége alatt is.)

Karácsony Gergely szerint a kormány inkább békét akar Budapesten, mint háborút, ő pedig biztosan békét akar.

A kormány kötelezi az önkormányzatokat, hogy az iparűzési adót a helyi tömegközlekedésre fordítsák
Tuzson Bence szerint ha Tarlós István tudta finanszírozni a főváros tömegközlekedését, akkor Karácsony Gergelynek is kell tudni.

Karácsony arról is beszélt, hogy ugyan sok minden önkormányzati hatáskör, de a boltok vasárnapi rövidített nyitvatartása egészen biztosan nem az. A maga részéről jobban szeretné, ha vasárnap a munkavállalóknak nem kellene dolgozniuk, vagy ha mégis, akkor  bérpótlékért, de ezt nem bízná a piacra, mert ott a tőke diktál.

A főpolgármester szerint a kukaholdingon pénzt és időt veszít a főváros, de a szemétszállítási problémák megoldása is része volt az Orbán-Tarlós megállapodásnak. Karácsony – elődjéhez, Tarlós Istvánhoz hasonlóan – minél nagyobb autonómiát szeretne, de a kormány nélkül nem tud kilépni a rossz rendszerből.

Karácsony felvetette a főváros kilépését, bedöntheti az egész kukaholdingot
Az állami cég a múlt év végén 12 milliárd forinttal tartozott a fővárosi hulladékcégnek, ha Budapest kilép a rendszerből, véget érhet a nagy pénznyelő története.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik