Belföld

November végén tüntethetnek a tanárok

Több mint egy éve próbálja a Pedagógusok Szakszervezete elfogadtatni a követelési listáját, sikertelenül. Amennyiben a kormány november 22-éig nem enged, november 30-ára tüntetést, majd januárra sztrájkot is hirdetne a szakszervezet – írja a Mérce.

A PSZ információi szerint hamarosan a kormány elé kerül az óraszámcsökkentésre és a béremelésre vonatkozó javaslatuk. Lenne dolga a kormánynak: a pedagógusok bére nemzetközi összehasonlításban nagyon alacsony, munkaterhük ugyanakkor az Európai Unióban az egyik legmagasabb. Éves szinten 45 órát helyettesítenek ingyen, emellett hetente 5 órát úgy dolgoznak, hogy azt nem tudják elszámolni – ilyen például a gyermekek étkeztetése és felügyelete.

Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke korábban elmondta, hogy

ha azt akarják, hogy legyenek pedagógusok, akik biztosítják a minőségi oktatást, azt csakis a pedagóguspálya presztízsének emelésével lehet elérni – méghozzá záros határidőn belül.

A szakszervezet elnöke kijelentette, nem tartható, hogy a diplomásbéreknél 38 százalékkal alacsonyabb a magyar pedagógusok bére, és az sem, hogy a pályakezdők bérét ki kell egészíteni a garantált bérminimum eléréséhez. Emellett fontosnak tartják azt is kiemelni, a nevelést és oktatást segítők, illetve a technikai dolgozók évek óta szinte éhbérért látják el feladataikat.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik