Belföld

Az Állatorvosi Kamara már kongatja a vészharangokat

A magyar állatorvosi hivatás helyzete lassan kritikussá válik — erről beszélt a Világgazdaságnak a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) főtitkára.

Horváth László elmondta: Magyarországon az állatorvosi ellátottság szerkezete és az állatorvosi szolgáltatás területenkénti megoszlása az elmúlt 30 éven nagymértékben átalakult. A friss diplomás állatorvosok száma általában 100-110 fő között van egy évben, mintegy 65 százalékuk nő. A lap szerint az elnőiesedés egyik következménye, hogy avégzettek döntő többsége a kisállatokkal foglalkozó praxisokban helyezkedik el, és csak kevesen választják a haszonállatos munkát. Kivételt csak a lovak képeznek, ez a terület a női állatorvosok körében is népszerű.

Horváth László szerint az állatorvosi praxisok eloszlása egyenetlen, a legnagyobb számban Budapesten és Pest megyében dolgoznak állatorvosok: az összes praxis csaknem 35 százaléka ebben a régióban működik.

Sok praxis vezetője panaszkodik, hogy évekig keresnek, de nem találnak állatorvost a praxisukba, pedig munka lenne bőven

— mondta a lapnak MÁOK főtitkára. Ebben közrejátszhat a vonatkozó javadalmazási rendszer: az állatorvos csak az általa nyújtott állategészségügyi szolgáltatások bevételeiből él, az államtól nem kap rendszeres havi jövedelmet, ellentétben az embereket gyógyító orvosokkal.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik