Belföld

Nem hajtott gyorsan az L. L. Junior kisfiát elgázoló sofőr

L. L. Junior hároméves kisfia maximum 1,4 másodpercet tölthetett az úttesten, amikor augusztus 29-én elgázolta egy autós a budapesti Füredi úton, írja az Index a BRFK műszaki szakértői véleménye alapján.

A gyermek édesanyjával egy olyan gyalogátkelőhelyen ment át, ami egy járdaszigettel és két lámpával van elválasztva, a teljes szakaszon viszont egyetlen zöld jelzés alatt sokszor nem lehet átjutni.

Amikor a kisfiú testvéréhez akart átszaladni az út túloldalára, a gyalogosoknak piros volt a lámpa, ekkor gázolta el a gyermeket egy Opel. A hároméves fiú olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az autót egy 76 éves férfi vezette, a sofőr pont pirosat kapott a zebra előtti kereszteződésnél, amikor pedig a lámpa újra zöldre váltott, normál tempóban indult el: a szakértői vélemény szerint az az ütközés pillanatában is legfeljebb 41-42 km/órás sebességre gyorsult fel.

Az említett szakaszon egyébként 50 kilométer/óra a megengedett maximális sebesség. A szakértő szerint intenzív fékezés mellett elkerülhető lett volna a gázolás, ha csak 34-35 kilométer/órával halad, úgynevezett lassító fékezés esetén pedig 31-32 kilométer/órás sebességgel az ütközést elkerülhette volna.

Ugyanakkor a szakértő szerint egyértelmű, hogy „a sofőr terhére észlelési és cselekvési késedelem sem mutatható ki, ha a gyalogos gyors mozgással került a gyorsuló kocsi elé.”

L. L. Junior levelet kapott a sofőrtől, aki elgázolta a gyermekét
A férfi azt írta, apaként és nagypapaként valószínűleg soha nem dolgozza majd fel a halálos balesetet.

A sofőr a balesetet követően a rendőröknek azt mondta, hogy a gyerek folyamatosan rohant, valamint arccal a másik irányba nézett. Egy szemtanú pedig arról beszélt, hogy a kisfiú a baleset előtt már egyszer át akart szaladni a piroson, de akkor még egy nő visszafogta, ezt követően azonban már nem fogták a kisfiú kezét.

Kiemelt kép: MTI/Mihádák Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik