Belföld

Rendszerváltás: ők a kormányzati emlékek őrei

A külügyminisztérium összeszedte, a nagykövetségeknek kikkel ajánlott ünnepelnie a 30. évfordulót.

A kormány által ajánlott történészek, elemzők, művészek listája a Népszavához is eljutott. A lapnak arról egy névtelen forrása, egy diplomata azt mondta, még soha volt dolga ilyen összeállítással.  A külképviseletek eddig önállóan rendezhettek ilyen programokat, nem hülyék, senki nem hívna meg kifejezetten kormánykritikus vendéget, a rendszerváltásban aktív történészek, politológusok közül viszont senki nem szerepel a listán – mondta az informátor.

A listán történészek, politológusok, filmrendezők, színészek, táncművészek, operaénekesek, zenészek, zenekarok szerepelnek. 

Az Orbán-kormányt nyíltan támogatók mellett vannak, akik soha nem álltak a kabinet mellé, és olyanok is, akik kritikusak is voltak vele. A listán mások mellett felbukkan Schmidt Mária, Tallai Gábor, Takaró Mihály, Fricz Tamás, G. Fodor Gábor, Kiszelly Zoltán és Lánczi Tamás.

A filmesek közül Cseke Péter, Eperjes Károly, Nemcsák Károly, Reviczky Gábor mellett ajánlják a nem politizáló Rudolf Pétert és a kormányt kritizáló Gárdos Pétert.

A táncosok listájára Bozsik Yvett és Markó Iván mellé került Apáti Bence, a zenészek közé az Amadinda, a Budapest Klezmer Band, a Csík Zenekar, Dresch Mihály és Szalóki Ági, míg ajánlott „könnyűzenei” előadó Ákos, a Nagy Feró vezette Beatrice, Vastag Csaba, Vikidál Gyula, Varga Miklós és az Ismerős Arcok is.

A lap a külügyi tárcától próbálta megtudni, milyen szempontok alapján állították össze a listát, az előadók milyen díjazásban részesülnek, de kérdéseikre nem válaszoltak.

Nagy Feró: Orbán tudja, minek van realitása, ezért ő a főnök
A Nemzet Csótánya porckorongműtétjével a politikai viták frontvonalában találta magát. Elsősorban közéleti kérdésekről beszélgettünk vele.

Kiemelt kép: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a Rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában október 24-én. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik