Belföld

Már visszaesés látszik az építőiparban

2019 januárja és szeptembere között 1673 milliárd forint értékben indultak új kivitelezések az építőiparban, míg a tavalyi évnek ugyanebben a szakaszában 2200 milliárd forint értékben. 

írja a Portfolio. A lap szerint a kisebb aktivitás éppúgy jellemző a társasházi lakásépítésekre, mint a nem lakáscélú magasépítésekre.

Ennek ellenére indultak azért nagy beruházások, mint a veszprémi uszodaépítés, a nyíregyházi atlétikai centrum építése, de a Budapest kilencedik kerületébe tervezett kézilabdacsarnok is ide sorolható, azaz jól látható, hogy a sportinfrastruktúra fejlesztése milyen fontos pillére az építőiparnak. Érdemes kiemelni a szolnoki élményfürdő felhúzásának elkezdését is.

Az út- és vasútépítéseknél is látható visszaesés mind 2017-hez, mind 2018-hoz képest, de a lap szerint kiemelhető például az M4-es gyorsforgalmi út Abony és Törökszentmiklós közötti szakasza, vagy például az M1-es autópálya útburkolat-felújítása.

Ugyanakkor jól teljesítenek az egyéb építkezések. Elindult például a Balaton levezető rendszerének (Siófoki vízlépcső és Sió-csatorna) korszerűsítése, valamint a Szeged 4 városrészét geotermikus energiával ellátó hőhasznosító rendszer építése.

Ami a beruházások területi eloszlását illeti: Kelet-Magyarország részesedése 38 százalékosra mérséklődött az első féléves 49 százalékról, ami azonban még így is magasabb arányt jelentett, mint a 2014-2018 között megfigyelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik