Belföld

Czeglédy Csaba korábbi MSZP-s politikust bízták meg a DK-s önkormányzatok, a Momentum kiakadt

A Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával szerződött az önkormányzat folyó szerződéseinek átvilágítására és sajtóperes ügyekre Erzsébetváros új vezetése, és már Újbudán is készítik elő a szombathelyi független önkormányzati képviselő irodájának megbízását – írta meg az Index. Az ügyről már korábban író Pesti Srácok úgy tudja, Rákospalotán is a Czeglédy-féle irodát választotta Németh Angéla polgármester. A Momentum néhány órával a hír megjelenése után kiadott közleményében azt írja:

Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával. Ez a koalíciós városvezetés közös morális követelményeibe nem fér bele. A helyzet pont olyan, mintha Orbán Viktor ügyvédjét, Bajkai Istvánt bízná meg átvilágítással a kormány – a DK ebben az esetben nyilvánvalóan fel lenne háborodva.

A párt felhívja arra is a figyelmet, hogy „Czeglédy Csabát már 2010 előtt – tehát a jogállamiság fokozatos lebontását és a bírói függetlenség felszámolását célzó első fideszes intézkedéseket megelőzően – is ítélték már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt”.

Csatlakozott e véleményhez a Jobbik is, amely a 2010 előtti szereplők feltűnését sérelmezi. A DK viszont aligha hátrál meg. Válaszukban azt írják: )Czeglédy az Orbán-rendszer egyik áldozata, aki eddig több, mint száz pert nyert meg a Fidesz”. Emellett pedig megértésre kérik a Momentumot:

A Momentumnak Mozgalomnak is értenie kell, hogy szükség van az ellenzéki pártok közötti belső szolidaritásra. Mi korábban is kiálltunk a Momentum mellett. Kiálltunk mellettük, amikor több százmilliós költségvetési csalással vádolta meg őket a NAV, vagy amikor nyakatekert és átlátszó indokkal függesztette fel állami támogatásukat az ÁSZ.  (…) Arra bátorítjuk a Momentumot, hogy ne hátráljon meg, ne árkokat próbáljon ásni ellenzéki pártok és politikusok között, hanem támogassa az elszámoltatást.

Az Indexnek nyilatkozott két érintett polgármester. Niedermüller Péter, a VII. kerület vezetője azt mondta:

Természetesnek tartom, hogy az ügyvéd, a jogi képviselő egy bizalmi pozíció, éppen ezért én is azokkal szerződöm, akikben meg tudok bízni mind a szakmai kompetencia, mind pedig a képviselet szempontjából.

Az újbudai László Imre is megerősítette, hogy a DK EP-listáján korábban szereplő Czeglédyvel szerződnek: a teljes átvilágítással bízták meg, és sajtóügyekben is képviseli majd a városrészt.

Kiemelt képünkön Czeglédy Csaba a DK-s Vadai Ágnes országgyűlési, és Rónai Sándor EP-képviselő társaságában. Fotó: Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik