Belföld

Engedély nélküli gyógyszert hirdetnek a Semmelweis Egyetemmel

A Semmelweis Egyetem nevével visszaélve reklámoznak egy ismeretlen gyógyszert – írja az ATV honlapja. A ReCardio nevű készítmény hirdetése azt ígéri, hogy az garantálja a szív- és érrendszeri betegségek „teljes mértékű gyógyulását”.

Az ATV megtalálta a gyógyszer honlapját, ahol hosszasan fejtegették készítmény hatékonyságát és működési elvét majd megemlítik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát. Az írás szerint a gyógyszert a Kardiológiai Tanszék fejlesztette ki. A Semmelweis Egyetemnek ugyanakkor semmi köze sincs a szerhez, ezért jogi lépéseket tesznek az ügyben.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján nincs fent a gyógyszer, nincs az engedéllyel rendelkező készítmények között. A név ugyanakkor szerepel egy felhívásban, amelyet Országos Hypertonia Társaság tett közzé. Ebben megjegyzik, hogy az elmúlt napokban indult reklámkampány számos ponton valótlanságokat állít és nem létező intézmények nem létező kutatásaira utalnak.

Az ATV azt írta, hogy a honlapot azóta törölték, ugyanakkor kedd reggel találtunk egy weboldalt, ahol a jelek szerint működött a rendelés. Az oldal alján egy panamai céget tüntettek fel tulajdonosként (BERNADATTE LTD, Av Ricardo J. Alfaro, Panama International), erre rákeresve felbukkant egy korábbi, a Nébih által talált jogsértés. A szöveg alapján akkor egy fogyasztószerről lehetett szó:

A termékkel kapcsolatos tájékoztatóban szereplő gyógynövényeket a termék olyan kis mennyiségben tartalmazza, hogy azok vélt vagy valós, fogyást elősegítő hatásukat kifejteni nem képesek. Laboratóriumi méréssel igazolt, hogy a termék jelölésén feltüntett koffeintartalom felét tartalmazza csak a termék. A termékkel kapcsolatos tájékoztatás hiányos és megtévesztő. A weboldalon feltüntetett, a termék fogyasztását igazoló fotók hamisak. A weboldalon olyan állítások kerültek feltüntetésre, melyek nem engedélyezettek ill. nem állnak EFSA általi értékelés alatt sem, valamint a fogyás ütemére is utaltak, amely szintén nem megengedett. A termék jelölése továbbá nem magyar nyelvű.

Külföldi jogsegély van folyamatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik