Belföld

Megszavazták Tarlós extra végkielégítését: hétmilliónál többet vihet haza a leköszönő főpolgármester

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének első komolyabb vitája akörül alakult ki, hogy kapjon-e extra végkielégítést Tarlós István leköszönő polgármester. Karácsony Gergely főpolgármester azzal kezdte saját előterjesztése vitáját, hogy tudja, hogy vitatott dologról van szó, de szerinte méltányos a három hónapot meghaladó végkielégítés megszavazása.

A törvény szerint ugyanis három havi végkielégítés illeti meg a leköszönő polgármestert, Karácsony ennek a dupláját indítványozta elő: mivel 1 296 321 forint a főpolgármester fizetése, ezért a 3 havi végkielégítés összege 3 888 963 forint.

Karácsony előterjesztése nyomán tehát ennek a dupláját, 7,5 millió forintnál többet vihet haza Tarlós.

Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere kért szót: azt mondta, nem sajnálja Tarlóstól a pénzt, de egy sor kérdést tett fel ezután. Jó gazdája volt Tarlós Budapestnek? Amikor adósságban fuldokol a BKV? Amikor kilakoltatásra vár sok nehéz sorsú ember? Nincs elegendő hely a hajléktalanszállókon? Amikor mindent lebetonoztak?

Tarlós engedélyezte a szovjet időket idéző undorító progandalap, a Lokál terjesztését

– emelt ki egy „főbűnt” Soproni.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester szerint sem jár Tarlósnak a plusz pénz. Elég szimbolikus gesztus szerinte a díszpolgári cím megadása.

Az ellenvetések után megszavazták Tarlós extra végkielégítését.

Sopronin és Baranyin kívül Pikó András, Déri Tibor és Havasi Gábor szavaztak nemmel – azaz lényegében a momentumos delegáció és Baranyi. Az előterjesztést a DK-sok sem támogatták, de „nem”-gombot nem nyomtak rá.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik