Belföld

EMMI: senkinek nem kell a hidegben az utcán éjszakáznia

Senkinek nem kell a hidegben az utcán éjszakáznia, van elég férőhely a rászorulók számára: több mint tízezer éjjeli menedékhely és átmeneti szállás áll a hajléktalanok rendelkezésére, ezeken kívül télen még további 1600 többletférőhely biztosított - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI megkeresésére.

Emellett a nappali melegedőkben országosan több mint 7600 férőhely, a tartósabb ellátást igénylő hajléktalan emberek részére pedig 218 férőhellyel a hajléktalanok rehabilitációs intézménye és 456 férőhellyel a hajléktalanok otthona áll rendelkezésre – közölte a tárca.

A tájékoztatás szerint a hajléktalanok ellátására az elmúlt években több mint 9 milliárd forintot költött a kormány, míg 2019-ben ez az összeg – a kiegészítő támogatásokkal és a bérkompenzációval együtt – 12,1 milliárd forint lesz.

A szociális szolgáltatásokat az önkormányzatok kötelesek biztosítani. A téli időszak kiemelt tevékenységeire – például a krízisellátásra, a krízisautó szolgáltatásra vagy a rendkívüli időjárás esetén elrendelhető vörös kód riasztásra – a kormány a Hajléktalanokért Közalapítványon, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon keresztül pályázati úton biztosítja a szükséges forrásokat – olvasható a tájékoztatóban.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik