Belföld

Olyan ajándékot kaptak a kórházak, amiért fizetniük kell

Bár még meg se kapták a kórházak a kormánytól elvileg ajándékba kapott elektromos autókat, máris fizetniük kell értük – írja a Népszava. Kásler Miklós még október elején jelentette be, hogy kormánytámogatással elektromos személyautókat vásároltak kórházi feladatok ellátására, a 249 Volkswagen Golfot kilencven egészségügyi intézmény között osztják szét.

A telephelyek közötti közlekedésre, vér és vérkészítmények szállítására, ügyintézésre, szakemberek soron kívüli szállítására használható autók beszerzéshez 3 milliárd forint támogatást nyújtott a kormány. A kórházaknak kiküldött levelek ugyanakkor arról tanúskodnak, olvasható a Népszava cikkében, hogy itt nem ajándékról, hanem bérautókról van szó, ráadásul a járművek még el se jutottak az intézményekhez.

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) Kormányzati Gépjárműellátási Igazgatósága által elkészített tervezet és tájékoztató szerint a következő öt évben a Volkswagen e-Golf típusú kocsikért darabonként és havonta mintegy 54 ezer forintot kell fizetniük, de ha évente 30 ezer kilométernél többet hajtják azokat, akkor az efeletti kilométerekért egyenként további 34 forintot számítanak fel.

A napilap két érdekességre is felhívja a figyelmet: az egyik, hogy a kórházak éppen akkor kénytelenek újabb dologra költeni, amikor egyébként is folyamatos nyomás alatt vannak a kormány részéről az állítólagos túlköltekezés miatt. A másik, hogy ezt a típusú Golfot, amelyet a tárca közlése szerint darabonként 12 millió forintért vettek, Németországban nagyon nagy engedménnyel árulják, mert már készül a jóval olcsóbb és modernebb változata.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik