Belföld

Putyin megérkezett Budapestre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (jobbra) fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt (balra) a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. október 30-án, közölte az alábbi kép mellé az MTI. Putyin Orbán Viktorral találkozik Budapesten.

Az orosz elnök budapesti látogatásának több gazdasági oka is van: egyrészt a két ország között jelenleg érvényes gázszerződés 2021-ben lejár, másrészt a magyar kormány régóta lobbizik a paksi beruházás szerződéseinek és a hitelkonstrukciónak újratárgyalásáért. Sőt, a Reuters információ szerint Putyin budapesti látogatásán írják alá azt a megállapodást, amely szerint az áprilisban szerves kloriddal kevert nyersolaj miatt kártérítést fizet a Lukoil a MOL-nak.A Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta minden évben volt Orbán-Putyin találkozó.

Fotó: Mikhail Metzel / TASS

A 2014-es kelet-ukrajnai események és a Krím félsziget megszállása óta pedig Putyin többet volt Budapesten, mint a többi európai fővárosban összesen. Putyin és Lavrov látogatása miatt Budapesten egész nap lezárások nehezítik a közlekedést, ebben a cikkünkben elolvashatja, mire lehet számítani szerdán a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik