Belföld

Leginkább felháborodott időseket aktivizált a Borkai-botrány

180 ezer embert mozgósított a Borkai-ügy – írja a Publicus kutatására hivatkozva a szombati Népszava. A lap cikke szerint a nyugdíjasokat még jobban megmozgatták a történtek: 6 százalékuk – ami teljes népességkörében 120-130 ezer választót jelent – kifejezetten a botrány miatt ment el szavazni.

Orbán Viktor ugyan azt mondta, hogy „sosem fogjuk megtudni, hogy a voksokban is kifejeződött-e”, hogy napokig azzal foglalkozott az ország, hogy a korrupciós ügyekbe keveredett Borkai Zsolt és üzletember barátai prostituáltakkal szórakoztak egy jachton; azonban a Publicus közvetlenül a választás után készített felmérése szerint nagyon is tudható, hogy mekkora volt a szavazatokban mérhető következménye a győri polgármester szex- és korrupciós botrányának.

A kutatás szerint az ügyet ismerők 3 százaléka mondta azt: a Borkai-eset miatt döntött úgy, hogy elmegy szavazni.

A megkérdezettek többsége szerint az ügy befolyásolta a választási eredményeket is. Viszont csak a megkérdezettek hetede vélte úgy, hogy a Borkai-ügy miatt szerepelt az ellenzéki összefogás az előzetes várakozásokat messze felülmúlva Budapesten és a megyei jogú városokban, illetve a nagyobb vidéki településeken. Tehát a válaszolók sok más, fontosabb faktorokat is sejtenek az ellenzéki meglepetéseredmény mögött:

a megkérdezettek 37 százaléka szerint egyszerűen elege lett az embereknek a Fidesz-KDNP-ből, s ez még annál is jobban számított, minthogy az ellenzék a legtöbb helyen közös jelöltet állított a kormánypárti indulóval szemben.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik