Belföld

Negatív fordulat előtt a lakáspiac, Budapesten nem nőnek tovább az árak

Negatív irányú trendfordulóhoz érkezett a lakáspiac, a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb felmérése szerint Budapesten már kínálati piac van kialakulóban és az emelkedő árak korszaka is véget ért; az irodabérleti piacon ugyanakkor töretlen a bizalom.

  • A felmérés szerint az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások várakozásai Budapest mellett a fővárosi agglomerációra vonatkozóan is számottevően romlottak. A vidéki körzetek kilátásai is jórészt rosszabbak lettek, inkább csak Nyugat-Magyarország tartja még magát.
  • A lakosság lakásvásárlásra és építésre vonatkozó várakozásai negyedéves alapon lényegében nem változtak, továbbra is optimisták, éves alapon azonban már érezhető némi visszaesés.
  • A júliusi felméréshez képest nem változtak a lakásfelújításra és korszerűsítésre vonatkozó lakossági kilátások sem, éves alapon azonban itt is enyhe romlás érezhető.
  • A lakásárakra vonatkozó várakozások azt mutatják, hogy a következő 12 hónapban fővárosi átlagban nem várható áremelkedés. Míg az előző, júliusi felmérésben Budapesten és környékén a válaszadók 68 százaléka számított az árak további emelkedésére, októberben csupán 21 százalékuk. Azok aránya, akik az árak stagnálására számítanak 30 százalékról 59 százalékra emelkedett, és minden ötödik válaszadó már árcsökkenésre számít, míg ezek aránya júliusban mindössze 2 százalék volt.A logisztikai ingatlanpiacon erős a bérlői aktivitás, a fővárosban és környékén alig található üres raktár. A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban 95 százalékos. A nyugati országrészben 96 százalékos, a keleti régióban pedig 90 százalékos ez a mutató.
  • A felmérés szerint a következő 12 hónapban a bérleti díjak 1-5 százalékos emelkedése várható.

A témához kapcsolódik a Magyar Hírlap mai cikke, amely szerint visszaesett a használt lakások iránti kereslet a nyáron, a befektetőket inkább az új állampapír érdekli. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közölte, hogy júniustól számítva 32 százalékkal alacsonyabb a kereslet a használt lakóingatlanok iránt, mint az előző év azonos időszakában volt.

Nyár óta a befektetők újabb ingatlant már nem vásárolnak, inkább államkötvénybe helyezik el a pénzüket. Így jobb alkupozícióba kerülnek azok az emberek, akik saját célra vesznek lakást – emelte ki Balogh László.

A szakértő kitért arra is, hogy azok a fiatalok, akik 15-20 millió forintból szeretnének jó helyen fekvő, jó állapotú ingatlant vásárolni, elsősorban a fővárosi agglomerációban vagy más nagyvárosokban találhatják meg a számításukat, Budapesten ugyanis ennyi pénzért nem lehet ilyen minőségű hajlékot kapni.

Kiemelt kép: MTVA: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik