Belföld

Orbán: Haza csak ott van, ahol hazafiak is vannak

Amikor 1956 hőseire gondolunk, először fiatalokat látunk magunk előtt, pesti srácokat és leányokat

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Zeneakadémián tartott október 23-ai beszédében. Mint mondta: „felidézzük sugárzó arcokat, ahogy kart karba öltve meneteltek, vitte őket fiatalságuk és a hit, hogy fordíthatnak hazájuk sorsán”.

A villámcsapás fényességével hasított a magyarok elméjébe, hogy nekünk, magyaroknak csak ez az egy hazánk van, nincs másik, nincs máshol helyünk a nap alatt

– fogalmazott Orbán, majd hozzátette: a mi álmaink csak itt születhetnek meg, csak itt a Kárpát-medencében hozhatjuk létre a „közös alkotást”, amit magyar kultúrának hívunk.

A miniszterelnök ezt követően Márai Sándortól idézett, majd elmondta: haza csak addig van, amíg van, aki áldozatot hozzon érte. „Törvény, hogy haza csak ott van, ahol hazafiak is vannak” – mondta.

A hitványság mindig összeadódik, a kérdés csak az, hogy a hazafiak hajlandóak-e összeadódni

– jegyezte meg a miniszterelnök, aki emlékeztetett a mintegy 3000 halottra, 20 ezer bebörtönzöttre és 170 ezer menekültre.

Régi intelem, hogy egyetlen ország, város és ház sem maradhat meg, ami meghasonlik önmagában, így Magyarország és Európa sem maradhat meg, ha saját múltja és hősei ellen fordul, véli Orbán.

A miniszterelnök ezt követően arról beszélt, hogy a történelem folytonos kihívás, megmérettetés és alkalmassági teszt.

Igen, ezeken a vizsgákon meg is lehet bukni

– hangsúlyozta.

Orbán elmondta: ezt a hazát nem ajándékba kaptuk, nem sétalovagláson, és nem szerencsejátékon hullott az ölünkbe. A miniszterelnök úgy véli, mai pesti srácok és lányok ugyanolyan fényesen helytállnának, mint nagyszüleik tették 1956-ban.

Az idei október 23. egyébként azért különleges, mert a miniszterelnök hosszú évek után az idén először nem mond nagy köztéri beszédet. Hétfőn derült ki, hogy szűk körben, a Zeneakadémián mond beszédet.

Kovács Zoltán államtitkár ezzel kapcsolatban szerdán közölte, hogy „azért nem szerveztek a kormányfő jelenlétével szabadtéri rendezvényt október 23-ára, mert az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy szükség lesz-e rendkívüli Európai Tanács-ülésre a brexit miatt”.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik