Belföld

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Az országgyűlés felfüggesztette a DK-s Varju László mentelmi jogát, akit választás rendje elleni bűntettel gyanúsítanak. A parlament kétharmados többséggel szavazta meg a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – írja az Index.

A DK-s Varju László mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezi a Legfőbb Ügyészség
Az ügyészség szerint a politikus anyagi juttatást ígért azért, hogy lépjen vissza a képviselőjelöltségtől a javára egy másik jelölt.

Varju mentelmi jogának felfüggesztését azért indítványozta a legfőbb ügyész, mert a gyanú szerint a 2018-as országgyűlési választás előtt pénzt ígért egy másik jelöltnek visszalépésért cserébe. Ez a függetlenként induló jelölt az MSZP-ből korábban kilépő Horváth Imre volt.

Egyetlen ékezettel zavarnák össze az ellenzéki szavazókat
Újpesten ügyes trükkel zavarnák össze a választókat októberben.

Horváth Imre a Kiss Péter halála miatt kiírt újpesti időközi választáson 2014-ben váratlanul nagy fölénnyel győzte le a Fidesz jelöltjét. A 2018-as országgyűlési választáson viszont az ellenzéki egyeztetések során a DK elérte, hogy egyedül ők állíthassanak ellenzéki jelöltet az összefogás jegyében Újpesten: ő lett Varju László, Horváth Imre pedig ennek hatására kilépett az MSZP-ből.

Állítólag ezután történt, hogy Varju pénzt ígért Horváthnak egy találkozón, azért cserébe, hogy ne induljon el ellene. Horváth végül elindult: 2,34 százalékot ért el, Varju pedig 40 százalék feletti eredménnyel nyerte az egyéni választókerületet.

A Demokratikus Koalíció kiáll Varju László mellett és koncepciós eljárásnak tartja az ügyészség vádjait.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik