Belföld

Hadházy akciója után is forró volt a hangulat a Parlamentben

Hadházy Ákos képviselő ma az Országgyűlésben táblákkal zavarta meg Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalását. Az önkormányzati választás eredményét értékelő Orbán a beszédét is megszakította, és megpróbálta kivenni Hadházy kezéből a táblát, de nem járt sikerrel, végül kormánypárti képviselők –Kubatov Gábor, Pesti Imre, Hoppál Péter, Bánki Erik és Kerényi János – rohanták meg és semlegesítették Hadházyt, egyik társuk pedig nemzeti hevületében egy magyar zászlóval takarta az eseményeket.

Később Kövér László házelnök azt kérdezte az ellenzéki képviselőktől, látták-e Hadházy harmadik feliratát – „A lónak a faszát“, így szólt a tábla –, majd az alábbiakkal osztotta ki őket:

Primitív, ostoba fajankók!

Napirend előtti adok-kapok

„Önök kereszténységből megbuktak, ön meg fog bukni kormányfőként is” – mondta napirend előtti felszólalásában a jobbikos Jakab Péter. Szerinte a Fidesz megpróbálta eltemetni a magyarok szabadságvágyát, de ez feltámadt. „Vannak menthetetlen emberek, akik tevőlegesen részt vettek a nemzet kifosztásában, ön menthetetlen, de mindenki más menthető” – mondta Jakab.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője, Tóth Bertalan arról beszélt, hogy a fideszes képviselők akkor is nevetgéltek a parlamentben, amikor a rabszolgatörvény ellen felléptek az ellenzéki politikusok, aztán az utcákon összekovácsolódott az ellenzék, és ez történt most az önkormányzati választásokon.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy az önkormányzati választás a Fidesz politikája elleni lázadás volt.

Harminc évvel ezelőtt láttam egy nagyon bátor embert szónokolni, akiről azt gondoltam, hogy valószínűleg bátrabb is mint én. Bátran beszélt egy szabad világról és a sajtó szabadságáról. (…) Most az adófizetők pénzéből hazug félrevezető propaganda zajlik, nem szabad a sajtó, nem szabad a választás. (…) Hova lett az a fickó, mi történt vele?

– címezte költői kérdését a DK-elnök a miniszterelnöknek.

Szabó Tímea pedig a Borkai-ügyet hánytorgatta fel: „Borkai Zsolt az maga a Fidesz!” – mondta a Párbeszéd társelnöke. Szerinte a választók már nem tűrik tovább a „luxusorgiákat”, Szabó szerint lehullt a lepel, mindenki tudja, hogy „százak rohangálnak ebben az álkeresztény rendszerben”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy füst alatt mindenkinek válaszolt:

  • Jakab Péternek cigányverést és Duna-parti cipőkbe köpködést emlegetett fe.
  • Hadházyt anarchistának nevezte.
  • Tóth Bertalannak kispesti kokainról és Demszky Gáborról értekezett.
  • Gyurcsány pedig megkapta a szokásos szemkilövetésről szóló beszédet.

Orbán Viktor viszontválaszában azt mondta Hadházy akciójára, hogy „semmilyen provokációnak nem fogunk felülni”. Jakab Péterre úgy reagált, visszautasítja, hogy  kereszténységből és erkölcsből való „kioktatást kisnyilasoktól nem fogadunk el”.

Egy ponton Kövér László házelnök beleszólt Orbán beszédébe, és a beszélgető ellenzéki képviselőkhöz beszélve azt kérdezte:

Meddig tudnak süllyedni még az ostobaságban?

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik