Belföld

Karácsonyék már dolgoznak a Tiborcz-adón

A Szabadság téri emlékműről társadalmi egyeztetést szeretne, pénteken elküldi levelét Orbán Viktornak.

A Klubrádióban Karácsony Gergely – hallgatói kérdésekre – elmagyarázta, hogy azért ajánlotta fel Tarlós Istvánnak a díszpolgárságot, mert Budapest közös otthona mindenkinek. Elődje főpolgármestersége alatt a kormány nagyon sokat elvett a budapestiek szabadságából, de nem lehet kiradírozni senkit a történelemkönyvből, ha egy vagy két évtizedig a fővárost vezette. Most, hogy ilyen nagy felhatalmazást kapott, a választók több mint 50 százaléka mögé állt, úgy érzi,

itt az ideje a béketeremtésnek, az indulatok csitításának. 

A Szabadság téri emlékműről azt mondta: általában nincs jó vége, ha a politikai kurzusok ráerőltetik ideológiájukat közterekre, de az emlékmű még ebből a sorból is kilóg, annyira torzítja a történelmi tudatot, hogy nagyon nehéz vele együtt élni. Vannak, akik szerint mégis ott kell hagyni, hogy vegye körül az az emlékezetpolitika, amit az Eleven Emlékmű csoport képvisel. Ő „gyűlöli”, szerinte társadalmi vitát kellene folytatni róla.

Szeretne úgy viselkedni, ahogy egy normális főpolgármesternek kell, és ebben benne van, hogy találkozzon a miniszterelnökkel, függetlenül attól, mit gondolnak egymásról. Nem akarja feladni a labdát senkinek, aki szerint ő nem lenne együttműködő Budapest érdekében. Pénteken ezért elküldi a levelet a miniszterelnöknek.

Szerinte a Liget projekt alapvetően elhibázott, Zugló most kapta meg az egyik függő hatályú határozatot egy építési engedélyről, amit megtámadnak a bíróságon; de ő úgy tudja, a Néprajzi Múzeumnak nincs engedélye. Mint mondta, az építési szabályzatot úgy módosítják már az első ülésen, hogy új épület ne épülhessen a Városligetben.

Városliget Zrt.: Mindenre van építési engedély
A cég szerint hiába állítaná le az építést Karácsony Gergely, van engedélyük.

A Tiborcz-adót komolyan gondolja

Azt mondta, azt akkor tudják kivetni, ha a kerületek nem élnek ezzel a lehetőséggel és ahhoz is  hozzájárulnak, hogy a főváros bevezesse. Szerencsére a kerületek többségében az ellenzék győzött, így már készítik a jogszabály részleteit – tette hozzá.

Az Azénpénzem.hu megvizsgálta a jelenlegi jogi helyzetet, az önkormányzatok ingatlanadóztatással kapcsolatos gyakorlatát. Mint írták, Karácsony az úgynevezett Tiborcz-adót a félmilliárd forintnál értékesebb magáningatlanokra vetné ki, az építményadó felső korlátja alapján. Az idén négyzetméterenként 1898 forint, és alapvetően a vállalkozásokat érinti, míg a magánszemélyeket érintő ingatlanadót, kommunális adónak nevezik és több fővárosi kerületben nem alkalmazzák. (Felidézik, tavasszal – mint a 24.hu megírta – a kormányfő veje magánszemélyként szerezhetett meg egy értékes vári műemlékházat.)

Az Azénpénzem.hu emlékeztet rá, hogy az előző önkormányzati választás után bevették az adótörvénybe, hogy bármilyen, egyéb törvényben nem tiltott, „települési” adó kivethető, elméletileg a Tiborcz-adó is.

A portál szerint azonban nem érték alapon, mert ahhoz más  nyilvántartás kellene. Elképzelhető lenne egy 500 négyzetméteres felső korlát. Az önkormányzatok által kivetett adók jó része azért  ingatlanhoz kötődik, mert az ingatlan-nyilvántartáson keresztül az ilyen adó teljesítése ellenőrizhető a legjobban.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik