Belföld

Már nem titok, évi több tízezer kórházi fertőzésről tudnak

A magyar betegek 3,5 százaléka érintett.

Évente bő húszezer kórházi fertőződésről ír a Világgazdaság. A lap a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetőjét idézte, aki egy szakmai konferencián azt mondta, az EU-ban a betegek 5,5 százaléka, nálunk 3,5 százaléka szenved az ellátásával kapcsolatos fertőzéstől.

Oroszi Beatrix szerint ez Magyarországon több mint 20,5 ezer beteget jelent. Az adatot árnyalja, hogy a szakember ugyanakkor azt is mondta, naponta több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak (ez viszont 73 ezer fertőzést jelentene). Oroszi Beatrix szerint a kórházi fertőzések, a szigorú előírások betartásával akár 30-50 százalékkal is csökkenthetőek lennének.

Csányi Endre Péter helyettes államtitkár arról beszélt, hogy tavaly az EU és WHO globális betegbiztonsági programja alapján elindultak az infekciókontroll-pályázatok, a kórházi fertőzések visszaszorítására 2,1 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre.

Egy-egy kórház 60 millió forintra pályázhat.  

A programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket mindenképpen be kell építeni az egészségügyi büdzsébe, de ez még kidolgozás alatt ál, a projekttel kapcsolatos nagyobb beruházások a helyettes államtitkár szerint legkorábban 2021-ben valósíthatók meg. A konferencián elhangzott, hogy a kórházi fertőzések visszaszorítására az országos tiszti főorvos öt módszertani levelet fogalmazott meg.

Ugyanerről a szakmai fórumról a Népszava azt írta, valójában nem derült ki, mennyire vannak biztonságban/veszélyben a magyar betegek, a kórházi fertőzések aktuális adatairól keveset tudni. Az NNK tavaly egy önbevalláson alapuló felmérést készített, amit 101 kórház töltött ki.

A válaszok alapján négy kategóriába sorolták az intézményeket: bukás nem volt, kettő alapszinten teljesített, többi közepes vagy haladó minősítést kapott a fertőzés megelőzésben.

Egy tavalyi nemzetközi felmérés szerint az EU-ban átlagosan minden huszadik, nálunk minden huszonötödik beteg szenved el az ellátásával kapcsolatos fertőzést, de Oroszi Beatrix szerint tagállamonként eltérőek az elvárások és jelentési kötelezettség.

Az EMMI minden igyekezete ellenére nyilvánosságra kell hozni a kórházi fertőzések adatait
A TASZ adatigénylése a 2015–16-os időszakra vonatkozott, de a kedvező ítélet alapján kikérik az elmúlt három év adatait is.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik