Belföld

Felszámoltak egy luxusautókra szakosodott nemzetközi autótolvaj-bandát

Felszámoltak egy tízfős nemzetközi autótolvaj-bandát Csongrád megyében. A szerb és horvát állampolgárokból álló bűnszervezet Ausztriából, Németországból, valamint Olaszországból 26 jelentős értékű gépkocsit lopott el, amelyeket különböző szegedi garázsokba szállítottak.

Itt megváltoztatták a luxusautók egyedi azonosítójeleit, majd kivitték Szerbiába, ahol vagy magánszemélyeknek, vagy autóbontóknak adták el a járgányokat. A nyomozás során a magyar rendőrök hét autót megtaláltak és lefoglaltak. A bűnszervezet a bűncselekmény-sorozattal összesen 237,2 millió forint kárt okozott, amelyből a megtalált és lefoglalt járművekkel 52,8 millió forint megtérült.

A bűnözői csoport 10 tagjával szemben a nyomozók 56 különböző bűncselekmény gyanúját találták megalapozottnak, többek között bűnszervezetben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás, illetve egyedi azonosító jellel visszaélés bűntetteként.

A bűnszervezet 40 éves szerb vezetője ellen korábban Franciaország bocsátott ki európai elfogatóparancsot, mivel betöréses lopás és más bűncselekmények elkövetése miatt 3 év 6 hónap börtönre ítélte az illetékes francia bíróság, ám ennek letöltését nem kezdte meg. A férfit Norvégiában betöréses lopások miatt 3 év börtönre ítélték, ezen túl pedig a magyar nyomozás során kézbesítettek részére egy Szlovéniában ellene folytatott büntetőeljárás vádiratát is.

Jelenleg három gyanúsított tölti letartóztatását a Szegedi Fegyház és Börtönben, hárman szabadlábon védekeznek, négy személlyel szemben pedig elfogatóparancsot bocsátott ki a hatóság.

A Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztálya a nyomozás során szorosan együttműködött a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kijelölt nyomozóival, majd a keletkezett iratokat megküldték a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészségnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik