Belföld

Elítélték a bundázó kézilabdaedzőt és klubvezetőt

Vesztegetés és vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyolc személy, – köztük négy kézilabda-játékvezetővel – szemben. Közülük a klubelnök és az edző is „alkut kötött az ügyészséggel” és terhelő vallomást tett önmagára és a játékvezetőkre is. A bíróság az egyezség alapján elítélte őket.

Több olyan korrupciós eset is történt a 2016-2017. évben, amikor pénzt ígértek kézilabda-játékvezetőknek arra az esetre, ha nem pártatlanul vezetnek le egyes első- és második ligás, továbbá a Ligakupában zajló kézilabda-mérkőzéseket.

Két játékvezető páros – 150 és 500 ezer forint közötti összegért – összesen öt mérkőzés eredményét befolyásolta, illetve kísérelte meg befolyásolni.

Rajtuk kívül a két ügyben vádlott még két edző, egy sportegyesületi elnök, illetve egy szakágon kívüli személy. De tárgya a vádnak olyan cselekmény is, amelynél más, nem korrumpálható játékvezetőknek ajánlottak fel 100 ezer forintot egy mérkőzése előtt azzal, hogy abból „menjenek el vacsorázni”, valamint, hogy ,,egyenes legyen a pálya”. Ezt az ajánlatot a játékvezetők visszautasították és jelentették az esetet a Játékvezetői Bizottság vezetőinek.

A kedvező eredmény azonban a megbeszéltek ellenére sem mindig jött össze az érintett csapatok közötti erőkülönbség miatt, így későbbi pénzátadásokra nem került sor, míg más esetekben a megbeszélt összegek vagy azok egy részének átadása is megtörtént. Volt, hogy a pénzt a kézilabda-szövetség korábbi székhelyének parkolójában adták át.

A büntetőeljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése és felderítése alapján indult, mivel a játékvezetők egyike, egy 52 éves férfi az elkövetéskor rendőrként dolgozott, és a játékvezetést szabadidejében végezte.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetések és azok elfogadása miatt nyújtott be két – egy esetben az alábbiak szerint egyezség jóváhagyására irányuló – vádiratot a Fővárosi Törvényszékhez. A büntetési indítvány a játékvezetőkkel szemben letöltendő szabadságvesztés.

A nyomozó ügyészek az egyik edzővel és az egyesületi elnökkel egyezséget kötöttek. Ők ezt követően önmagukra és a játékvezetőkre is terhelő vallomást tettek. Velük szemben emiatt külön vádirat került benyújtásra, melynek célja, hogy a bíróság a köztük és az ügyészség között létrejött 1 év 6 hónap 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és egyéb járulékos kötelezettségekre vonatkozó egyességet hagyja jóvá.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a bíróság jóváhagyta az önmaguk ellen is vallók büntetését:  az edzőt 1 év 6 hónap 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, az egyesületi elnököt pedig 800 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és mindkettőjükkel szemben vagyonelkobzást alkalmazott.

A tájékoztatás szerint az ítélet jogerős, a további hat vádlottal szemben a bírósági eljárás folyamatban van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik