Belföld

„Meg tudnám fojtani a Viking kapitányát” – mondta a hajóbalesetben elhunyt matróz testvére

A BRFK keddi sajtótájékoztatóján jelentette be , hogy 135 nap után lezárta a nyomozást és vádemelési javaslatot tett a Dunai hajóbaleset ügyében. Összesen 230 embert hallgattak meg, 109 embert tanúként. Több mint 50 órán át tartott a helyszíni szemle, amelynek során 4292 fényképfelvétel készült. Az ukrán kapitányt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének vétségével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettével gyanúsították meg.

A nyomozás során kiderült, hogy a kapitány egész egyszerűen nem vette észre a Hableányt. Az elhunyt matróz testvére a Blikknek azt mondta, hogy soha nem fog megbocsátani az ukrán férfinak.

Amikor Janit megtalálták a Dunában, én mentem el a holmijáért. A rendőrök bizonygatták nekem, mennyire megviselte az ukrán kapitányt a tragédia, de nem tudom sajnálni őt. Hiszen 28 ember – köztük a bátyám – halála szárad a lelkén. Sosem bocsátom meg neki, hogy kikapcsolta a riasztóberendezést. Pedig, ha betartja a szabályokat, a bátyám ma is élhetne. Remélem, a kapitány élete végéig a börtönben marad azért, amit tett Hiába temettük hullámsírba a testvéremet, az édesanyám sosem teszi túl magát a történteken, ezért nem engedem el őt a tárgyalásra. Én ott leszek a bíróságon, de nem szívesen, mert nem tagadom, meg tudnám fojtani a Viking kapitányát

– mondta a lapnak Pethő Tibor, az elhunyt matróz öccse.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet; hét távol-keleti turista élte túl a balesetet. Egy dél-koreai nőt még mindig keresnek.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik