Belföld

Baranyi Krisztina: Darabra tudom, hogy kivel nem lehet együttműködni

A IX. kerület új polgármestere azt mondja, öt éve figyeli a hivatal és az önkormányzati cégek működését, tudja, hol kell beavatkozni. Arra számít, olyan bizonyítékokat szerez a gyanús ferencvárosi ügyekről, amelyek alapján feljelentéseket lehet tenni. Interjú Baranyi Krisztinával.

Gratulált önnek a legyőzött fideszes polgármester, Bácskai János?

Fura SMS-t kaptam tőle. Nem tudom, hogy ez gratuláció-e. Elismerte a győzelmemet. Az SMS-ben ez áll: „Tisztelt Baranyi Krisztina! Ferencváros választott. Jelentős különbséggel Önnek szavazott bizalmat. A Választók akarata az áhított pozícióba emelte, Önre bízták a város irányítását. Tiszteletben tartva döntésüket, kívánom, hogy a következő öt éve se teljen el haszontalanul. Otthon, Város, Ferencváros. Bácskai János.”

Volt már a polgármesteri hivatalban?

Igen, a csapatom néhány tagjával bementem reggel. Az elmúlt napokban kormánypárti forrásoktól kaptam olyan információkat, hogy ma mindenkit szabadságra küldtek a hivatalból. Ilyen korábban soha nem fordult elő, eddig csak a választás lebonyolításában részt vevő munkatársak kaptak szabadnapot. Most azonban az volt a félő, hogy azért küldik pihenni a dolgozókat, hogy eltűnjenek a hivatalból olyan anyagok, amelyeket a kormánypártiak nem szeretnének, ha látnék. Azért mentünk be csapatommal, hogy felhívjam a nyilvánosság figyelmét erre, ha bekövetkezne, illetve hogy megelőzzem. Remélem, mindenki ahhoz tartja magát, hogy minden eddig titkos, esetleg nem iktatott szerződések, dokumentumok ott maradnak, a hivatalban nem semmisítik meg azokat.

Hogyan fogadták?

Volt egy barátságtalan helyzet. Amikor kopogtunk az ajtón, a polgármesteri titkárság vezetője jött elénk, majd gyorsan ránk csapta az ajtót.

Van már listája azokról, akiknek kiteszi a szűrét?

Öt éve figyelem a hivatal, az önkormányzati cégek működését, a bérleményüzemeltetést, a köztisztasági cég működését és így tovább. Pontosan tudom, hogy hol kell beavatkozni, hogy hatékonyan működjön a cég, tisztán, gördülékenyen menjen a munka.

Sok kulcspozíció van, ahol fideszes kiskirályok ülnek. Darabra tudom, hogy ki az, akivel nem lehet együttműködni – mert például a végtelenségig lojális a Fideszhez, vagy rajta van a fizetési listájukon.

Korábban jelezte, hogy nem a szája íze szerint állították össze az ellenzéki egyéni képviselőjelöltek listáját, végül viszont egy kivétellel minden körzetet elhoztak. Hogyan fog velük így együtt dolgozni?

Abban a körzetben, ahol most úgy tűnik, hogy nem az ellenzéki jelölt nyert, nagyon kicsi, 11 szavazatnyi a különbség, ráadásul viszonylag sok érvénytelen szavazat van, valószínűleg újraszámlálást kérünk. Büszkeséggel tölt el, hogy Budapesten belül a második legnagyobb ellenzéki győzelem született a IX. kerületben. Ez sokak munkájának köszönhető, a kampányban a személyes ellentétek csitultak, nagyon komoly együttműködés jött létre közöttünk. Minden reményem megvan abban, hogy mindenki felismeri, a kerület az első. Sokkal jobb a helyzet, mint amilyen másfél-két hónappal ezelőtt volt.

Lesz-e folytatása az önök részéről annak, ami vasárnap történt, hogy nagy számban hordtak szervezetten szavazni embereket a kerületben?

Nem véletlenül tettünk feljelentést, remélem, hogy normális nyomozás lesz az ügyben, hiszen bűncselekmény-gyanús, amit jelentettünk. A Fidesz módszerei között az ilyen fajta mozgósítás hosszú ideje ott van sajnos, de ilyen eddig Ferencvárosban, illetve a fővárosban nem volt, inkább vidéken fordult elő. Ennek egyszer és mindenkorra véget kell vetni. Csapatom tagjai, ellenzéki aktivisták tegnap a fél délutánjukat kergetőzéssel töltötték, a kormánypárti jelöltre szavazókat hozó autókat üldözték, és dokumentálták, mi történik.

Mi lesz az első három dolga polgármesterként?

Rendet teszek a hivatalban. Nem lesz következmények nélküli az elmúlt kilenc év fideszes vezetése. Biztos vagyok benne, hogy olyan tényeket és bizonyítékokat szerzek, amelyek alapján feljelentéseket lehet tenni. Felelniük kell mindazoknak, akik az elmúlt 9 évben több milliárd forintot elloptak a kerületből, a kerülettől. Minden szerződést nyilvánosságra hozunk, és ahol felmerül bármi szabálytalanság, bűncselekmény gyanúja, ott megteszem a kötelező lépéseket. Nem fogok semmit elsunnyogni. Nem érdekel, hogy ennek kire milyen következménye lesz, nem érdekel pártérdek. Nem vagyok elkötelezve senkinek, csak a ferencvárosiaknak. Másodszor: a polgármesteri hivatal működését, a jó szakemberek munkáját minél hamarabb biztosítani szeretném, ennek részeként pedig olyan szakembereket tervezek hozni a kerületbe, akiket nem kötnek a múltbéli mutyik bénultsága. Harmadrészt: nagy teljesítményű utcai takarítógépet is kell vennünk. Tiszta utcák, tiszta közélet.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik