Belföld

Eltorzította Kocsis Máté szavait a közmédia

Borkai Zsolt rendkívüli sajtótájékoztatót hív össze, aztán egy óra múlva indoklás nélkül lemondja. Borkait lemondásra felszólító cikk jelenik meg a Magyar Nemzetben, amit egy óra múlva elérhetetlenné tesznek. Szegeden sajtótájékoztatót hív össze a Fidesz, az esemény előtt negyed órával lemondják – mintha zavar támadt volna a kommunikációs térben a kormánypárti oldalon a napokban. És mintha ez folytatódott volna ma.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és budapesti elnöke sajtótájékoztatót tartott, mi másról, mint Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjének alkalmatlanságáról. Megjelent a közpénzből fenntartott MTI tudósításának rövidhíre Kocsis mondandójáról, rá tíz percre viszont egy javítást tett közzé a távirati iroda, a rövid hírnek gyakorlatilag minden bekezdését átírták.

Hogy miért volt szükség erre, az kissé érthetetlen, mert tartalmilag mit sem változott a szöveg, sőt van, ahol csak a szórend módosult.

Az eredeti hír így kezdődött:

A Fidesz frakcióvezetője kijelentette, hogy Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt alkalmatlan Budapest vezetésére, és ennek hét “legemlékezetesebb momentumát” sorolta fel szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A javított így:

Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt alkalmatlan Budapest vezetésére – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője és budapesti elnöke, aki az alkalmatlanság hét “legemlékezetesebb momentumát” sorolta fel szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Az eredeti hírben

Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy a vasárnapi önkormányzati választások tétje óriási, a döntés fontos.

Ezzel szemben a javítottban:

Kocsis Máté hangsúlyozta, hogy a vasárnapi önkormányzati választások tétje, hogy alkalmas vagy alkalmatlan ember vezeti majd Budapestet a következő öt évben.

Ráadásul, ha ez nem lenne eléggé felháborító, Kocsis az eredeti hír szerint azt mondta, akik szerint megfelelő irányba halad a főváros fejlődése, menjenek el a voksolásra, és válasszák Tarlós Istvánt.

A többiek pedig “gondolkodjanak el azon”, hogy kell-e Budapestnek Karácsony Gergely elmúlt öt évben bemutatott “produkciója”.

Ezzel szemben, mint a javított hírből kiderült, Kocsis Máté mindenkit gondolkodásra kért, egészen pontosan így:

A Fidesz frakcióvezetője azt hangoztatta, hogy Zugló polgármestere romos pénzügyi helyzetben, visszaélésektől hangosan hagyta maga után a kerületet, amelyet nem fejlesztett. Azt kérte, mindenki gondolkodjon el azon, kell-e Budapestnek ez a “produkció”.

Kiemelt kép: Fotó: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik