Belföld

Választási csalás kiszűréséről beszél Gyömrőn a Fidesszel szövetségben induló civil szervezet elnöke

Újabb hangfelvétel szivárgott ki, ezen a Gyömrőt 17 éve vezető Gyömrő 2000 Kör elnöke, Kertész Gyula a választási csalás lehetséges módjáról ötletel egy néhány héttel ezelőtti találkozón – írja a 444.hu. A lap által közölt felvételen Kertész mellett hallható Bardóczy Árpád, a helyi Fidesz-szervezet alelnöke is.

Kertész Gyula a felvételen a választási csalás egy lehetséges módjáról beszél: ha az ember bemegy a szavazófülkébe, de ott zsebre teszi a szavazólapot, és csak egy üres borítékot dob be az urnába. Ezután a szavazólapot lefénymásolja, majd a fénymásolt szavazatokat becsempészi a barátja az urnába. Így, ha 50 lapot fénymásolnak, 50-nel több szavazat lesz az urnában. A hatályos választási szabályok szerint ilyenkor minden indulótól le kell vonni 50 szavazatot.

Csakhogy nekem plusz 50-em volt, tehát nekem visszaáll alapra, a többiek meg buktak 50 szavazatot

– hallható a felvételen, ami a teljes hanganyagból kivágott rövid részlet.

A 168 Óra azonban megszerezte a teljes felvételt, ami alapján kiderül, hogy Kertész Gyula éppen a jelöltek és a választási biztosok figyelmét hívta fel, hogy figyeljenek a csalás kiszűrésére. Kertész valóban egy választási csalás lehetséges módját ismertette, ám utána azt mondta, „arra kéne figyelni, hogy ezt nehogy valaki elkövesse.”

Gyula eszmefuttatása

A 444 háttérinformációként hozzáteszi, hogy a Gyömrő 2000 Kör rendszeresen tarol a Gyömrői önkormányzati választásokon, az előző polgármester, Gyenes Levente is az ő jelöltjük volt.

A 444 elérte a felvételen szintén hallható fideszes Bardóczy Árpádot, aki emlékezett erre a néhány héttel ezelőtti beszélgetésre, de nem akarta kommentálni azt. Annyit azonban mégis elmondott, hogy

ez a Gyulának egy eszmefuttatása volt.

Kertész Gyula végül pénteken délután a Gyömrő 2000 Kör Facebook-oldalán reagált. Elismerte, hogy a hangfelvételen ő hallható, amint egy kampánymegbeszélésen felhívta a figyelmet egy csalási lehetőségre,

amelyre fokozottan figyelnünk kell. A képviselőjelöltekkel folytatott beszélgetést titkosszolgálati módszerekkel, a tudtunk nélkül rögzítették. A felvételt megvágták, kizárólag a csalás módszeréről szóló részt hagyták benne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik