Belföld csatatér 2019 - harcmezők

A Fidesz a fideszes polgármester nyakába varrja egymilliárd forint elbrókerezését

Fóton menetrendszerűek a Fidesz győzelmei, és menetrendszerűen törnek ki a párton belüli összetűzések is. Bartos Sándor polgármester, aki a Fidesz támogatásával nyert öt éve, első komolyabb ténykedésével elúsztatta a város pénzvagyonát. Utóbb összeveszett a helyi fideszesek többségével, a pártközpont azonban támogatta, csak augusztusban dőlt el, hogy nem őt indítják. A Fidesz akkor ejtette végképp, amikor függetlenként elindult, ma már egyedül őt okolják a város pénzének eljátszásáért.

Már négy és fél év eltelt azóta, hogy Fót egyik napról a másikra elveszített egymilliárd forintot. Az önkormányzat pénzét a település vezetői a Hungária Értékpapír Zrt.-re bízták röviddel azelőtt, hogy a brókercég tönkrement. A 2015-ös csőd után kiderült: nem államkötvényekbe ruháztak be, hanem olyan laza szerződéseket kötöttek, amelyek megengedték a brókereknek, hogy ne tőkevédett papírokba fektessék a pénzt. A Hungáriánál éltek is a lehetőséggel, és saját, értéktelen kötvényeikbe forgatták át a teljes összeget. A város vagyona elúszott, és Fót csak minimális, néhány millió forintos kártérítést kapott. Az irányítás akkoriban végig a kormányoldal kezében volt.

Közismert, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. két részletben kapta meg Fóttól az összeget. Az első 500 millió forint kihelyezését 2013-ban a fideszes Lévai Sándorné elnökletével működő pénzügyi bizottság hagyta jóvá, és a szintén fideszes Pozderka Gábor alpolgármester írta alá. A második 500 milliót 2014-ben a Fidesz támogatásával megválasztott Bartos Sándor vitte a brókercéghez. A politikus annyira jó ötletnek tartotta az elődei által felfedezett okosságot, hogy a nagy hozam reményében a lejárt szerződésből sem vette ki az első 500 milliót, hanem rögtön polgármesterré választása másnapján aláírta egy újat, amivel megduplázta a Hungáriánál az összeget.

A példátlanul nagy közpénzvesztés után a fideszes többségű testület létrehozott egy vizsgálóbizottságot, külső szakértőt is megbíztak az ügy átvilágításával, majd a rendőrség is nyomozni kezdett. A rendőrök azzal zárták le az ügyet, hogy a politikusok ugyan valóban indokolatlanul nagy kockázatnak tették ki a város vagyonát, de a pénz elvesztése nem az ő bűnük, hanem a Hungária Értékpapíré. Ezután az ügyészség, a kormányhivatal és az Állami Számvevőszék is vizsgálódott, de végül egyik kutakodás sem vezetett jogi felelősségre vonáshoz.

Az ügy egyetlen fontos politikai következménye az lett, hogy a sok stressz lassan kikezdte Bartos polgármester és a Fidesz-frakció viszonyát. A hírek szerint rásegített a távolodásra az is, hogy Bartos nem akarta beruházási biztosnak kinevezni Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő elnök emberét. A városban keringő pletykák szerint azonban amikor szakításra került volna sor a Bíró Zoltán által vezetett helyi Fidesz és Bartos között, Kövér László házelnök (és Fidesz-választmányi elnök) közbelépett, és megvédte a polgármestert. Kövér állítólag azért állította szőnyegszélre a fóti fideszeseket, mert keresztülhúzták a kastély mellett működő Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat terjeszkedési terveit.

A kavarások miatt a Fidesz-frakció sem maradt egyben, a sportolóból lett politikus, Madaras Ádám kiült a képviselőcsoportból. A világ- és Európa-bajnok öttusázó megtartotta ugyan párttagságát, de a testületben függetlenként dolgozott tovább.

Fóton a korábbi ciklusokban is gyakoriak voltak a Fideszen belüli harcok, szakadások, egyéni ámokfutások, volt, hogy annyira eldurvult a helyzet, hogy az országos központnak fel kellett oszlatnia az alapszervezetet. Bartos 2014-es fideszes indítása is úgy jött, hogy a pártközpont a helyi tagság egyik prominensében sem bízott eléggé. A belső ellentétek miatt az elmúlt években is komoly kavarások folytak a pártban, Madaras például tavaly kísérletet tett arra, hogy a taglétszám felduzzasztásával elfoglalja a fóti Fideszt. Sikerült is több tucat párttagságra jelentkezőt felhajtania, de a próbálkozás elbukott, mert az országos központ tagfelvételi stopot rendelt el. Madaras ezt követően egy rövid időre a civilek polgármesterjelöltje lett, hogy aztán megint Bartos mellett kössön ki.

Mindeközben Bartos szerződést kötött az MSZP-vel. A 24.hu birtokába került dokumentum szerint 2017 végén a polgármester, a Fidesz-frakció egyik tagja, Gellai István és a város vezető szocialistája együttműködési megállapodást írt alá. Bartos a terv szerint külső támogatással biztosította volna az önkormányzat működőképességét a helyi fideszes képviselők ellenében. A fura kitérők ellenére a polgármester újraindítása az utolsó pillanatig benne volt a pakliban, augusztusban dőlt csak el, hogy végül mást támogat a kormánypárt a Pest megyei városban.

Felszólítjuk az önkormányzat gazdálkodásáért felelős Bartos Sándor polgármestert, hogy vállalja a felelősséget Fót költségvetéséből hiányzó egymilliárd forintért és a megvalósulatlan fejlesztésekért!

– a napokban már ezzel a bejegyzéssel támadta a Fidesz-KDNP fóti szervezete a kampányra létrehozott Facebook-oldalán a polgármestert, aki végül függetlenként indul újra a posztért, ami egyébként is népszerű, öten mérkőznek meg érte. Az októberi önkormányzati választáson a Fidesz Vass Györgyöt indítja, aki 2016-ban sarkadi alpolgármesteri megbízatásáról lemondva költözött a városba.

Ismét a Fidesz városi képviselőjelöltjei között van viszont Lévai Sándorné, aki az egymilliárd forint első felének leszerződését jóváhagyta. Az egyéniben és a Fidesz listáján Vass mögött másodikként is induló politikus szerepét egyszerű módszerrel igyekszik semmissé  tenni a Facebook-oldalra kitett kampánycikk. Az írás korrekt módon ismerteti a hungáriás megbízások történetét, szerepel benne az is, hogy az önkormányzatban milyen fórumokon ment keresztül az első 500 millió forint 2013-as kihelyezéséről szóló döntés, csupán egyetlen dolog maradt ki belőle: az érintett fideszes politikusok neve. Miközben Bartosét ötször is leírták.

Abszurd csavar a történetben, hogy az önkormányzati testület a Fidesz támogatásával a múlt héten mintegy 2,5 millió forint jutalmat szavazott meg a ciklus befejezése alkalmából a polgármesternek.

Kiemelt kép: Kummer János /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik