Belföld

Tarlós Istvánra hivatkozott a bíróságon, bukta a pert

Nem érdemes Tarlós István főpolgármester biztatására hallgatnia az autósoknak, mert a végén nagyon pórul járnak.

Egy, a 24.hu birtokában került bírósági ítélet szerint Tarlós szava nem jogforrás, így az igazságszolgáltatás fórumain nem sokat ér, ha bárki az ő iránymutatását követve megy neki az önkormányzatok közterület-felügyeleteinek.

A főpolgármester 2017 tavaszán buzdította a nagy nyilvánosság előtt az autósokat, hogy ne fizessék be az önkormányzatok kamerafelvételei alapján kiszabott büntetéseket. Tarlós István azt követően hirdetett engedetlenségi mozgalmat, hogy az óbudai Szépvölgyi út kereszteződésében elhelyezett kamera felvételei alapján sok száz autóshoz hasonlóan a feleségét is 50 ezer forintra büntették. A büntetést ugyan befizették, de a III. kerületi önkormányzat Tarlós hadjárata miatt eltávolította az ominózus útkereszteződésből a kamerát.

Meglepő módon Pintér Sándor belügyminiszter is a főpolgármester pártjára állt. A belügyminiszter egy körlevélben figyelmeztetett, hogy  a közterület-felügyeletek kamerák alapján nem róhatnak ki büntetéseket. Pintér ajánlása szerint a közterület-felügyeleteknek a képfelvételekkel a rendőrségnél kell eljárást kezdeményezniük.

A 24.hu korábban beszámolt arról, hogy főpolgármester által indított sajtóháború ténylegesen azzal a következménnyel járt, hogy a közterület-felügyeleteknél jelentősen megszaporodott a bírságmegtagadások száma.

A Szentendrén történt esetben bírósági ítélet is született az ügyben, amely azonban azt mondta ki, hogy

Tarlós István vagy Pintér Sándor sajtónyilatkozataira jogot vagy kötelezettséget alapítani nem lehet.

A Szentendrei Járásbíróság azt is kimondta, hogy a két politikus nem adhat mindenkire kötelező jogértelmezést.

A döntés indoklása szerint az autós, aki egy behajtani tilos táblát hagyott figyelmen kívül, és a manőverről kamerafelvétel is készült, Tarlós nyilatkozata alapján vitatta a kiszabott 30 ezer forintos büntetés jogosságát.

A bíróság szerint azonban a közterület-felügyeleteknek a törvény biztosítja az ellenőrzési és bírságolási jogkört, és kifejezetten lehetővé teszi, hogy az elkövető távollétében helyszíni bírságot szabjon ki.

Az elvesztett per az autós számára további 10 ezer forintos kiadást okozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik