Belföld

Magyar Helsinki Bizottság: A rendőröknek elő kellett volna állítaniuk Budaházyékat

A Magyar Helsinki Bizottság panaszt tesz rendőri mulasztás miatt, és feljelenti Budaházy Györgyöt és társait garázdaságért – írja blogján a civil szervezet.  A Helsinki azért tesz panaszt, mert a rendőrség nem avatkozott közbe, amikor csütörtökön az Auróra közösségi házban Budaházyék homofób indítékból megakadályoztak egy LMBTQ-tematikájú rendezvényt.

Budaházyék megakadályoztak egy filmvetítést az Aurórában
A rendőrség arra kérte a helyet, zárjanak be, akkor majd elmennek a szélsőjobbosok is.

„Arra hivatkoztak, hogy nem volt joguk intézkedni. Ez nem igaz. Egyenesen kötelező lett volna közbelépniük, mert a rendbontók akár többféle bűncselekményt és szabálysértést is elkövethettek. Nem először fordul elő ilyen. A rendőrség önkényesen válogatja meg, kinek segít, kinek nem, kit véd meg, és kit nem. Ilyet nem tehetne” – indokolja lépését a jogvédő szervezet.

A szervezők távozásra szólították fel a transzparensekkel és skandálással tiltakozó Budaházyékat, akik arra hivatkozva maradtak, hogy egy nyilvános helyen vannak. Ezért a hely üzemeltetői és a szervezők kihívták a rendőröket, akik 20 perc múlva ki is érkeztek, de rövid körülnézés után távoztak is a házból, és közölték a szervezőkkel, hogy nem fognak intézkedni a rendbontókkal szemben. Ők ebbe a vitába nem szólhatnak bele, ők egy nyilvános helyről nem fognak senkit elvinni.

A szervezők sorolták nekik a lehetséges bűncselekményeket és szabálysértéseket, amelyeknek legalább a gyanúja felmerül. A rendőrök azonban nem intézkedtek ennek ellenére sem.

A rendőrök akkor sem változtattak álláspontjukon, amikor a zavargók egy „zéró tolerancia” feliratú transzparenst állítottak fel. A hatóság egyértelművé tette, hogy csak akkor fognak intézkedni, ha vér folyik

– írja a Magyar Helsinki Bizottság, hozzátéve, hogy „a  rendőr szabálysértés vagy bűncselekmény egyszerű gyanúja esetén is felléphet az elkövetővel szemben, a szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt előállíthatja, a bűncselekmény elkövetésén tetten értet pedig köteles elfogni és előállítani. És választék lett volna bőven, lett volna miért intézkedni tegnap az Aurórában”.

Példának említik a közösség tagja elleni erőszak gyanúját – garázda magatartással elkövetve. A Btk. szerint itt nem szükséges fizikai erőszak alkalmazása, „nem kell vérnek folynia”, elég megfélemlítő vagy riadalomkeltő környezet létrehozása. Ezen túl a civilek szerint többféle szabálysértés lehetősége is fennállt: például garázdaság, rendbontás szabálysértése, gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése.

A rendőröknek így nem csak lehetőségük, hanem kötelességük is lett volna megakadályozni azt, hogy Budaházy és bandája cinikusan vélemény-nyilvánításnak beállítva szétzavarjon egy LMBTQ-rendezvényt, az elkövetőket elő kellett volna állítania, de legalábbis igazoltatnia, és beszüntetni a homofób gyűlöletparádét

– állítja a Helsinki. Szerintük a rendőrök a passzivitásukkal azt üzenték: ma Magyarországon a melegek nem számíthatnak tőlük védelemre, még gyűlöletalapú bűncselekmények esetében sem.

Kiemelt kép: Magyar Helsinki Bizottság

Ajánlott videó

Olvasói sztorik