Belföld

A kormány új intézete elérhetetlen, de beköltözött Buda legújabb irodaházába

Áprilisban, néhány héttel Varga Judit igazságügyi miniszteri kinevezése előtt jelentették be, hogy Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet néven új háttérintézményt alapít a kormány. Az intézet működésének a kormánydöntés szerint júniusban kellett beindulnia, de a több százmilliós költségvetés ellenére jelenleg sincs sem honlapja, sem nyilvánosan elérhető telefonszáma.

A 24.hu információja szerint a harminc fősre tervezett Mádl-intézet ennek ellenére létrejött. Ráadásul Buda egyik legmenőbb új irodaházába, a MOM Park szomszédságában nemrég átadott Hill Side Irodaházba költöztették be. Az új bérlő telefonszámát azonban az irodaház recepcióján sem tudták megadni, sőt az Igazságügyi Minisztérium központi számán sem találták nyomát az intézetnek érdeklődésünkkor. A Magyar Államkincstár honlapján azért legalább az intézet címe olvasható, és az ott feltüntetett Alkotás utca 55. valóban a Hill Side Irodaház.

A néhai köztársasági elnökről, jogászprofesszorról elnevezett intézetet azzal a céllal hozták létre, hogy végezzen nemzetközi összehasonlító jogi kutatásokat, elemzéseket „a hazai jogalkotás színvonalának továbbfejlesztése, nemzetközi megalapozottságának és elismertségének növelése” érdekében. Erre a tevékenységre és az irodaházbérletre az idén különböző címeken összesen 610 millió, a következő évtől évente 850 millió forintot kap majd. Első operatív vezetőjének pedig Varga Judit miskolci gimnáziumi osztálytársát és egyetemi hallgatótársát, Raisz Anikót nevezték ki.

Áder János köztársasági elnök, Varga Judit igazságügyi miniszter és Raisz Anikó közigazgatási államtitkár a kinevezési okmányok átadásán a Sándor Palotában 2019. július 22-én Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Raisz korábban, még egyetemi oktatóként azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a jogállamisággal kapcsolatos uniós frontokon ő volt az Orbán-kormány egyik legelkötelezettebb védelmezője. A hágai európai ügyek bizottságában például azt hangoztatta, hogy Magyarországon teljesen független az igazságszolgáltatás, tiszta minden választás, szabad a sajtó, virágzik a civil társadalom és a demokrácia.

Varga miniszteri kinevezése után Raisz Anikót vette maga mellé a tárca közigazgatási államtitkárának, ezért rögvest le kellett mondania a Mádl Ferenc Intézetben kapott posztjáról. Az irányítás azonban továbbra is miskolci jogász kezében maradt. Az új vezető Szilágyi János Ede, a Miskolci Egyetem docense lett, aki forrásaink szerint nemcsak szerzőtársi, hanem magánéleti kapcsolatban is áll Raisz Anikóval. 2002-2003-ban Varga Judit, Raisz Anikó és Szilágyi egyébként egyszerre volt a miskolci Állam- és Jogtudományi Kar köztársasági ösztöndíjasa.

A 24.hu megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, de a Mádl-intézet elhelyezésével és a vezetőválasztással kapcsolatos kérdéseinkre két hét alatt sem érkezett válasz.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik