Belföld

Jávor Benedek tudja, mitől zöldülne ki a Fidesz

„Az lenne a legjobb, ha meggyőznénk a Fideszt, hogy a megújuló energiaforrások fejlesztéséből is lehet lopni”.

A Klubrádióban Jávor Benedek az ENSZ-klímacsúcs kapcsán elárulta, miként lehetne a Fideszt érdekeltté tenni abban, hogy komolyabban vegye a klíma- és környezetvédelmet. Mint mondta:  a nemzetközi klímaalap célja, hogy a fejlettebb országok, mivel nagyobb a felelősségük, fizessenek többet a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásáért.

A volt európai parlamenti képviselő a közbevetésre, hogy a magyar külügyminiszter szerint inkább nekünk kellene kompenzációt kapni a feltételek vállalásáért, azt mondta, nem nagyon érdemes komolyan venni, amit Szijjártó Péter mond. Nyilvánvaló, hogy Magyarország az EU és az OECD tagjaként a gazdagabb országok közé tartozik, a párizsi egyezmény óta nem is kérdőjelezte meg, hogy hozzájárul az alaphoz, az a kérdés, mennyivel.

Az erre fordított kétmilliárd forintról azt mondta: az NB II-es focicsapatok ennél drágább stadionokat kapnak, propagandára 60-80 milliárdot költenek, Soros-plakátokra is több pénz folyt el. Mindez jól mutatja a kormány prioritásait.

Áder: Magyarországnak nincs akkora felelőssége a klímavédelemben
A köztársasági elnök szerint helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit vizsgáljuk, de ne tévesszünk mértéket.

Fordulatot jelentene, ha nemcsak Orbán Viktor török oligarcha barátja látna üzletet a naperőműbizniszben. Jávor Benedek szerint az Orbán-kormányt teljesen foglyul ejtette a nukleáris lobbi, teljesen háttérbe szorultak a megújuló energiaforrások. Szélerőműre tíz éve nem adtak engedélyt, a napenergia-források piacán az elmúlt két-három évben elindult valami.

Az lenne a legjobb, ha meggyőznénk a Fideszt, hogy a megújuló energiaforrások fejlesztéséből is lehet lopni, és akkor hátha beindulna az a szektor.

A napenergia-piacon is ezt látja, Jávor Benedek azt mondta, vannak persze nyilván jó szándékú és nem korrupt cégek is, de szerinte a nagy projektek a „közpénzek hatékony lehívását célozzák”.

200 milliárdot tesz a napelembizniszbe Orbán török barátja
Adnan Polat dúsgazdag török üzletember többször feltűnt már a miniszterelnök oldalán.

Kiemelt kép: 24.hu / Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik