Belföld

A szakképzett pályakezdők 12 százaléka munkanélküli

Több mint minden tizedik szakképzettséggel rendelkező pályakezdő fiatal munkanélküli – derült ki abból a felmérésből, amelyet a MKIK GVI készített.

Az eredmények szerint nagyjából fél évvel a végzés után a megkérdezettek több mint fele (56 százalék) dolgozott, míg harmaduk (31 százalék) továbbra is tanult – jellemzően szakgimnáziumban vagy szakközépiskolában, 12 százalékuk azonban munkanélküli volt.

A kérdezéskor dolgozók túlnyomó többsége (83 százalék) nagyon gyorsan – kevesebb, mint egy hónap alatt – talált állást, további 13 százalékuknak pedig 1-3 hónapba telt munkát találni. A dolgozó fiatalok jellemzően saját kapcsolati hálójukon keresztül tudtak elhelyezkedni: több mint a megkérdezettek fele családtagja, ismerőse segítségével szerzett állást. Továbbá a tanulószerződésnek is jelentős szerepe van az elhelyezkedésben.

Forrás: MKIK GVI

A dolgozók 62 százaléka a kérdezéskor tanult szakmájában helyezkedett el első munkahelyén. Azonban azok közül, akik teljesen eltérő szakmában terveztek dolgozni, 41 százalék később tényleg a tanulttól eltérő szakmában dolgozott. Emellett a szakképzettséget nem igénylő, egyszerű betanított munkát végzők is számottevő arányban (11 százalék) jelennek meg a szakképzett pályakezdők között. A szakképzettek körében gyakran előforduló szakmaváltás felhívja a figyelmet a munka során történő átképzés, továbbképzés és az ezt biztosító tanulási készségek fontosságára.

Ha a végzősök szakmaszerzés utáni időszakra vonatkozó korábbi terveit összevetjük a későbbi munkaerőpiaci történetükkel, azt láthatjuk, hogy a kizárólag munkára, illetve a csak továbbtanulásra vonatkozó tervek nagy részben megvalósultak, a munka melletti továbbtanulás tervei azonban az esetek jelentős részében kizárólagos alkalmazotti, illetve tanulói státuszhoz vezettek.

Módszertan

Az MKIK GVI 2019 tavaszán követéses kérdőíves adatfelvétellel vizsgálta meg, hogyan alakul a szakképzett fiatalok pályája 7-8 hónappal a szakképzés befejezése után. A kérdőívet 2900 olyan fiatal töltötte ki, aki 2018 tavaszán végzősként már részt vett a kutatásban.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik