Belföld

Szabadon távozhatott a bíróságról a megölt lakótársa holttestével egy hónapig együtt lakó férfi

Felmentette a Pécsi Törvényszék azt a férfit, aki a vád szerint megölte a lakótársát, majd egy szobában lakott vele még egy hónapig. Barkaszi Attila, a bíróság szóvivője megkeresésünkre közölte, bűncselekmény hiánya miatt felmentették a férfit, mert jogos védelmi helyzetben cselekedett.

M. L. egy négy lakásból álló pécsi ingatlanban lakott az ismerősével. A négy lakás közül kettő az áldozat tulajdonában volt, az egyiket ő használta, míg a másikat a férfi szívességi használóként. A férfi és áldozata jó kapcsolatban voltak. A tulajdonos bevételeiből fedezték kiadásaikat, a háztartást a későbbi elkövető vezette. Rendszeresen ittak és így volt ez azon az ominózus tavaly októberi napon is. A két férfi leittasodott, majd összebalhézott.

A férfi állon vágta, majd a kezében lévő késsel, nagy erővel mellkason szúrta a tulajdonost. A tulajdonos arccal a padlóra zuhant. Ezt követően a férfi hátba szúrta a földön fekvő áldozatát, aki a szúrások következtében elhunyt.

A férfi az elkövetés után két nappal egy leeresztett műanyag úszómedencébe tekerte a holttestet, majd a hullával továbbra is egy lakásban lakott.Egyre nehezebben bírta elviselni a bűzt, ezért november közepén egy szőnyeget is rátett az erősen oszló holttestet rejtő műanyag úszómedencére és mosószert szórt köré. Az volt a célja, hogy a későbbiekben a holttestet a ház mögötti mocsaras területen elrejti.

Időközben az áldozat és a saját ismerősei is többször érdeklődtek a tulajdonos holléte felől, melyre az elkövető minden esetben kitérő válaszokat adott. November végén meglátogatta a férfit egy ismerőse a lakásban, ahol az erős szag és a lakásban uralkodó körülmények miatt bejelentést tett a rendőrségen. Ezt követően a lakásban tartott házkutatás során találták meg az elhunyt tulajt a rendőrök.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a bíróság megállapította, hogy a férfit a tulajdonos részéről súlyos, váratlan és jogtalan támadás érte, amely M. L.-nél vérző sérülést is eredményezett, majd a vádlott a további támadás megakadályozása érdekében, jogos védelmi helyzetben, a keze ügyébe kerülő késsel védekezett, és így oltotta ki a tulajdonos életét.

A bíróság megszüntette H. M. előzetes letartóztatását és azonnali szabadlábra helyezését rendelte el. Az ítélet ellen az ügyész a bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett fellebbezett így az elsőfokú bíróság határozata nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik