Belföld

Újabb olaszliszkai lincselőnek ítéltek meg milliós kártérítést

Újabb olaszliszkai lincselő tartott igényt kártérítésre a rossz fogva tartási körülmények miatt — tudta meg a Magyar Nemzet. Helmeczy László, az áldozat családjának jogi képviselője a lapnak elmondta: ezúttal F. Györgynek hatmillió forintot ítélt meg az illetékes bíró.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én, a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint – amit azóta az eljárás megcáfolt – elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg. Az áldozat hozzátartozóinak 11 évvel ezelőtt polgári perben 46 millió forint kártérítést ítéltek meg, azonban a végrehajtó gyakorlatilag semmit sem talált az elítéltek nevén, mindössze egy használt autót tudott lefoglalni.

Az ügyvéd szerint a most F. Györgynek megítélt kártérítésről is ő értesítette a végrehajtót, aki zároltatta a lincselő büntetés-végrehajtási számláját. Helmeczy László hozzátette: sürgeti a vonatkozó szabályozás módosítását, jelenleg ugyanis csak az elítéltek rendszeres jövedelméből lehet automatikusan levonni a sértettek, illetve családtagjaik számára megítélt kártérítéseket.

A lap szerint F. György többszörösen büntetett előéletű hatodrendű vádlottja volt a pernek, első fokon 15 év fegyházat kapott, ám a 2009-es jogerős ítélet szerint életvitele, viselkedése annyira veszélyes a társadalomra nézve, hogy nem elegendő határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítélni. Ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság, leghamarabb harminc év fegyházbüntetés letöltése után szabadulhat feltételesen. F. György volt az a lincselő, aki a már földön fekvő, magatehetetlen Szögi Lajost páros lábbal oldalba rúgta, összetörve a bordáit.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik