Belföld

Beszámítható az újszülött kisfiát feldaraboló pásztói nő

Kedden az asszony élettársának valamint további tanúk meghallgatásával megkezdődött a Balassagyarmati Törvényszéken annak a többgyermekes asszonynak a pere, aki egy bicskával feldarabolta az újszülött babáját, majd patakba szórta a testrészeit tavaly januárban.

H. Mónikának már volt két gyereke az élettársától, és harmadik terhessége tényével is tisztában volt, de azt mindenki előtt titkolta. A nőt 2017 december 30-án elzavarta a párja a háztól, ezért másnap az ismerősei körében szilveszterezett.

Január elsején hazaindult, de a pásztói Kövicses patak hídjánál észrevette, hogy elfolyt a magzatvize. Ekkor bement a patakon átívelő híd alá, és mivel már tolófájásokat is érzett, leguggolt, majd röviddel ezt követően megszülte a gyermekét, akit megpróbált megfogni, de kicsúszott a kezeiből és mintegy 20 cm magasságból a patak partjára esett. H. Mónika felemelte az újszülöttet, aki felsírt, és észlelte a szívverését is.

Az asszony ezt követően egy pulóverbe bugyolálta a babát, majd maga előtt tartva, a rajta lévő felső alá rejtve, elindult vele. Mivel a csecsemő születését továbbra is titkokban akarta tartani, elhatározta, hogy feldarabolja és eltünteti. Az asszony délután három körül visszament a patak partjára, legalább négyszer ráütött a baba fejére, megszorította a nyakát, majd egy zsebkéssel levágta a fejét és karjait.

A csonkolt testrészeket, valamint a felhasznált zsebkést szatyorba tette, majd a szatyorból a testdarabokat a vízbe szórta. A gyerek fejét végül egy kutya találta meg. A szakértők szerint az újszülött a fej nyakról történt leválasztása során feltehetően már nem élt.

Megtudtuk, hogy H. Mónika nem szenvedett elmebetegségben, és semmi olyan más pszichés betegségben sem, ami kizárta vagy korlátozta volna a cselekménye elkövetésében. Azaz beszámítható volt a baba feldarabolásakor. Ez azért nagyon fontos, mert a bűncselekmény után felmerült, hogy a szülés utáni depresszió miatt szabadult meg a kisfiától.

Az asszony korábban elismerte, hogy feldarabolta a csecsemőjét, azt viszont tagadta, hogy végzett volna vele. Akkor azt mondta, hogy véletlenül ejtette le a babát, és a kisfiú már halva született, ő pedig ezt követően darabolta fel, hogy leplezze a szülést. H. Mónika többször is módosította a vallomását.

Most már azt állítja, hogy a baba még élt, amikor megszületett, de leejtette, s később már nem tapasztalt nála életjelet. Legújabb vallomása szerint ezt követően bebugyolálta, majd a patakba dobta a csecsemőt. Azaz most már tagadja, hogy feldarabolta volna a gyerekét.

A mai tárgyaláson a Nyitott bíróság program keretében több tucat gimis is részt vehetett. A nő kihallgatásakor azonban már nem lehettek bent a tárgyalóteremben.

Az asszony tanúként kihallgatott élettársa korábban felvetette, hogy lehetséges, hogy nem is tőle van a gyerek. Az asszony többször is elmondta, hogy nem ezért, hanem a párja erőszakos magatartása miatt titkolta a terhességét a párja előtt. Mint mondta, a viselkedése miatt akarta elvinni tőle többi gyereket is. A keddi tárgyaláson az asszony párja és a többi tanú is elsősorban a pár életkörülményeiről beszélt. Elmondták, hogy viharos volt a nő kapcsolta a párjával, s rendszeresek voltak közöttük a viták.

Az ügyészség végrehajtandó fegyházat kért a jelenleg házi őrizetben lévő H. Mónikára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik