Belföld

Panaszkodnak az államigazgatásban dolgozók

A háttérintézményünket beolvasztották egy minisztériumba, engem nem rúgtak ki, de a határozatlan idejű szerződésemet határozott idejűre változtatták, egy kismama helyét töltöm be, amíg vissza nem jön dolgozni. Az osztályunk 40 százalékát elküldték, gyakorlatilag működésképtelenek vagyunk, ezt látva felvettek egy tapasztalatlan kezdőt. Mi értelme volt ennek az egésznek?

– özönlenek a kormányzati igazgatásban dolgozók panaszai a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetéhez, amelyek közül többet megismerhetett a Népszava.

Körülbelül 70 ezren dolgoztak a minisztériumokban és háttérintézményeikben, a megyei, járási és központi kormányhivatalokban, valamint a Magyar Államkincstár valamelyik részlegénél. Januárban 3400 alkalmazottat küldött el a kormány, aztán megváltozott a munkaszerződésük, ezért 2500 dolgozó inkább felmondott, márciusban pedig a járási és megyei kormányhivatalokból váratlanul újabb embereket küldtek el. Mindent összevetve nem egészen egy év alatt tízezerrel csökkenhetett a kormányzati pénzből fizetett hivatalnokok száma – írja a lap.

Nemcsak az ott maradtakra háruló még több munka miatt elégedetlenkedenek. A kevés fizetés miatt is, meg amiatt, hogy sokan érezhetik úgy, átverték őket.

Méltánytalannak tartom, hogy folyton 30 százalékos béremelést emlegetett minden kormányzati megszólaló, holott nálunk volt, aki csak 8 százalékot kapott.

De ez a jobbik verzió, mert több olyan dolgozó, akinek gyereke van, a megnövelt munkaidő (az ebédszünetetet is le kell már dolgozni, csökkentették a szabadságot) miatt inkább részmunkaidőbe ment át, hogy oda tudjon érni a gyerekéért a bölcsibe, oviba, iskolába. Így meg a fizetésük csökkent, a szerény béremelést sem élvezhetik.

Kiemelt kép: Budapest, 2019. június 6. A Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatala Központi Okmányirodai Főosztály épülete a Visegrádi utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik