Belföld

Bod Péter Ákos: Orbán rendszere valójában ingatag

Szerinte hiba várni, hogy az EU buktassa meg, minden politikai változásnak belülről kell indulnia.

A Magyar Hangnak Bod Péter Ákos azt mondta, az Orbán-rendszer – a közhiedelemmel ellentétben – nem stabil. A Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke szerint Európa korábban nem látott kihívások elé néz, ebben a helyzetben a kormánynak gyorsan vissza kellene szívnia mindazt, amit 2010 óta az EU ellen tett, ha nem, akkor elfelejthetjük a csatlakozást a fejlett világhoz.

Mint mondta, nem szabad feladni, hogy a kormány választásokon leváltható, hiba ugyanis arra várni, hogy az unió szorítsa sarokba Orbán Viktort, mert

minden politikai változásnak belülről kell indulnia. Egy építmény akkor dől össze, ha repedések vannak benne, és jön a földrengés. Ha bármelyik is hiányzik, akkor talpon marad az építmény. Ez történt 1989-1991 között a volt szocialista táborban. Megvoltak a belső feszültségek, és hirtelen megszűnt a szovjet fennhatóság: mindkettő kellett a rendszerváltozáshoz.

Abban biztos, hogy a NER-t a német nagyvállalatok sem tudják bebetonozni, a megszűnőben lévő amerikai hegemónia olyan változásokat hoz világszerte, amelyek messze túlmutatnak egy-egy cég érdekein. Az EU csak egységesen lehet ütőképes, a közösségi döntéseknél a német vállalkozások érdekei nem lesznek első számú szempontok.

Nagyon gyorsan, akár fél éven belül is olyan helyzet alakulhat ki, hogy a kiabálóknak – Magyarországnak, Lengyelországnak, Csehországnak vagy Olaszországnak – hamar el kell dönteniük, a stratégiai kérdésekben együtt akarnak-e haladni Európával, vagy azt kockáztatják, hogy esetleg lekésik a csatlakozást a világ fejlettebb feléhez.

A közgazdász hozzátette: ha felgyorsulnak az európai irányváltó folyamatok, meg kell fordítani a vitorlát, lezárni a keleti nyitásnak nevezett rendszerátváltoztatási kísérletezést. Ha erre nem hajlik a kormány, akkor meg kell sokszorozni az  erőfeszítéseket „a ma még elég passzív társadalom felrázására”, hiszen most hirtelen történnek a dolgok.

Szijjártó: Nyugat mellett Keletről is diktálják már a gazdaságot
Szerinte ennek köszönhető a magyar gazdaság dimenzióváltása.

Ha Donald Trump tényleg pótvámot vet ki az uniós árukra, az hat a német autógyártók magyar gyáraira is. Ez kijózanító lehet azoknak is, akiket az elmúlt néhány év drága és népbutító médiahadjáratai eltávolítottak a magyar valóságtól.

Bod Péter Ákos szerint alap lehet a parlamenti választásra, ha az őszi önkormányzati választásokon sikeres az ellenzéki összefogás. A jelenlegi helyzet nagyon kedvez a Fidesznek, megszűnt a kétpárti rendszer, a széttöredezett ellenzék nagyjából a szavazók felére számíthat, amit nem szabad lebecsülni, a médiaállapotokat, a kormány pénzosztogatási trükkjei alapján.

A közgazdász úgy véli, elindult a mozgolódás az ellenzéki oldalon, az elmúlt választások eredményeiből nem lehet sok következtetést levonni a jövőre nézve, a külföldi példák is azt mutatják, hogy sok a bizonytalanság, és a korábbinál gyorsabban változik a világ.

Bod Péter Ákos: Orbánnak árt az „elgazdagodás”
A jegybank egykori elnöke, akit egykor Orbán Viktor ajánlott miniszterelnök-jelöltnek most úgy véli, „a leszivárgó ocsmányság fog betenni az Orbán-rezsimnek”. 

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik