Belföld

Az egri vár volt igazgatója: Nyitrai meg akarta sarcolni a fejlesztési milliárdokat

Ez jár annak, aki nem hajlandó szolgai módon asszisztálni az egri vár fejlesztésére érkező 6 milliárd forint 20-30 százalékának elsikkasztásában.

Ezt az egri Dobó István Vármúzeum korábbi igazgatója, Berecz Mátyás írta ki nyilvános Facebookjára pénteken, miután a helyi fideszes újság gyanúsítgatni kezdte a múzeum pénzügyei miatt.

Berecz hosszú évekig dolgozott a város fennhatósága alá tartozó kulturális intézményben, tavaly év végén távozott az igazgatói posztról, majd az önkormányzati kampányban az ellenzékhez pártolva Mirkóczki Ádám csapatában lett képviselőjelölt.

Az Egrihírek.hu azt rója fel Berecznek, hogy vár napi működtetésére szolgáló pénzügyi keretre egy olyan céggel szerződött, amely a beosztottja tulajdonában állt. Ebből az évi 51 milliós keretből finanszírozták az idegenvezetést, és ebből idézték fel korhű ruhákban a középkori hangulatot. A lap nem fogalmaz meg konkrét vádakat, inkább azt hangoztatja, hogy erkölcsileg kifogásolható, kockázatmentes üzlet volt, mert még a ruhákat is a Vármúzeum pénzén vásárolták. Viszont azt is sugalmazza, hogy ez az ügy állhatott az igazgató távozása mögött.

Berecz viszont egészen más magyarázatot ad a történtekre. A cikkre reagáló Facebook-posztja szerint a konfliktus forrása az volt, hogy a Fidesz egri képviselője, Nyitrai Zsolt „meg akarta sarcolni” a vár fejlesztésére érkező állami pénzt. Berecz szerint erről az összecsapásról Habis László, a város fideszes polgármestere is tudott. Habis alapvetően Berecz oldalán állt, de aztán cserben hagyta, amikor elfajultak a dolgok.

Habis László! Én Önnek 6 éven keresztül az egyik leglojálisabb beosztottja voltam. Nyitrai Zsolttal vívott háborújában mindig Ön, és a vár törvényes fenntartója, az önkormányzat mellett álltam. Pedig egyszerűbb, és nyugodtabb lett volna az életem, ha, ahogy egy fideszes barátom tanácsolta: „hagyjad, hogy Nyitrai sarcolja a várat”. Nem hagytam. Nyitrai Zsolttal kialakult konfliktusomban végül Ön is cserben hagyott.

Berecz a 24.hu megkeresésére azt mondta, a vár könyvelését a város cége végezte, és Habis polgármester hagyta jóvá a költségvetést, úgyhogy ha az egyik legjelentősebb tétel elköltésével bármi baj lenne, azért jogilag őt is felelősség terheli.

Berecz azt mondta, a fejlesztési pénzekkel kapcsolatos állítását fenntartja, és a napokban írásos bizonyítékokkal is alá fogja támasztani.

Hétfőn Érden zajlott le egy, az egrihez kísértetiesen hasonlító összecsapás. Érden is egy városi cég korábbi, kirúgott vezetője került a fideszes helyi újság célkeresztjébe, aki aztán a Facebookon súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a városvezetést.

Nyitrai Zsolt környezetéből úgy tudjuk, hogy gyors és határozott jogi lépéseket tesz az ügyben.

Kiemelt kép: Komka Péter / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik