Belföld

Beomlott egy támfal az I. kerületben

Hétfőn délután leomlott a Budai Vár nyugati oldalán húzódó Logodi utca támfala, miután az I. kerületi önkormányzat engedélyével elszállították róla a teljes talajréteget.

A 24.hu információi szerint a Logodi utca lakói már a múlt héten figyelmeztették az illetékeseket, hogy probléma adódhat a meredek hegyoldalon folyó munkálatokból.

A Logodi utca 56-58. szám alatti összevont telken a Budavári Önkormányzat műszaki osztálya fakivágásra, geotechnikai felmérésre és régészeti feltárásra adott engedélyt a Land-Bau Kft.-nek egy évtizedek óta üresen álló házhelyen.

A cég egy lánctalpas markolóval állt neki a régészeti előkészületeknek, és a múlt héten hatalmas teherautókkal szállították el a földet. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője, aki a múlt héten járt a helyszínen, „ijesztőnek” nevezte a látottakat, és azt javasolta az ott lakóknak, hogy kérjenek előzetes állapotfelmérést a lakásukban.

A Logodi utca egy távolabbi részén az 1930-as években megcsúszott a hegyoldal, és a kor legmodernebb technológiáját kellett bevetni, hogy megmentsék a környék házait.

Frissítünk!

A Budavári Önkormányzat cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt adta ki:

A közterület-felügyelet munkatársai rutinellenőrzésen azt tapasztalták, hogy az ingatlant a Logodi utca felőli oldalon megtámasztó támfal egy részen megsérült illetve leomlott. Mivel a munkák esetleges leállíttatására, a veszélyhelyzet elhárítására az Építésfelügyelet Osztály jogosult, a Budavári Önkormányzat az I. kerületi Kormányhivataltól azonnali felügyeleti intézkedést kért. A magántulajdonban lévő építési telek, a világörökség része, és régészetileg védett. A tulajdonos a területen a jövőben építkezni szeretne, ezért előzetes régészeti feltárásba kezdett. Ennek engedélyezése és felügyelete az I. kerületi Kormányhivatal hatásköre. A munkálatok megkezdésekor az Önkormányzat írásban kérte a kerületi Kormányhivatalt, hogy a feltárást szigorúan ellenőrizze. A helyszín megtekintésekor ugyanis a támfal várható meggyengülését észlelték a szakemberek. A telek tulajdonosa a mai napig nem kért építési engedélyt, így a terv I. kerületi Polgármesteri Hivatal számára ismeretlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik