Belföld

Még nincs kész a kormányzati nyelvoktatási tervezet, de már titkosították

Távolról sincs kész az a kormányzati nyelvoktatási tervezet, amelynek kiadását arra hivatkozva tagadta meg a szaktárca, hogy az nem nyilvános – írja a Népszava. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt úgy tájékoztatta, hogy a február elején tárgyaltaknak csak egy részét fogadta el a kormány, így egyelőre nem létezik kidolgozott, a kormány által teljes körűen elfogadott idegen nyelvi stratégia.

Szél Bernadett korábban már megpróbálta kikérni az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) a nyelvstratégiát, akkor a tárca ezt arra hivatkozva tagadta meg, hogy a kért adatok további döntések megalapozását szolgálják, ezért tíz évig nem nyilvánosak. Vagyis jelenleg ott tartunk, hogy egyelőre nincs is kész az, amit titkosítottak.

Nonszensz, amit a kormány művel – nyilatkozta Szél. Szerinte az is súlyosan jogsértő, hogy úgy vezetik be jövőre a kötelező nyelvvizsgára vonatkozó szigorítást, hogy nem gondoskodtak arról, hogy a középiskolák képesek legyenek felkészíteni erre diákok tömegeit. Szakmai becslések szerint emiatt jövőre 18-22 ezer diák szorulhat ki a felsőoktatásból – írja a Népszava.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik