Belföld csatatér 2019 - szeged

Kubatov Gábor is meglátogatta a Fidesz titokzatos szegedi telefonközpontját

A 24.hu információi szerint Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója is járt abban a szegedi informatikai központban, ahonnan a választások idején a párt aktivistái telefonon buzdítják a szavazáson való részvételre a nyilvántartásukban szereplő polgárokat.

Hétfőn a 444.hu mutatott be egy korábbi fideszes Facebook-videót, amelyben véletlenül látható maradt az aktivisták által használt internetes oldal, és a Kubatov-listaként elhíresült fideszes választói nyilvántartás.

A videó legutolsó másodpercében egy pillanatra feltűnik az egyik számítógép képernyője, azon pedig kitakarás nélkül a hívott választópolgár neve, telefonszáma és más adatai. A gondatlanságból nyilvánosságra hozott képről leolvasható az internetcím (url) egy része is, ahonnan Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke és csapata a hívásokat indítja, és amin a fideszes támogatók adatai is szerepelnek. A címet alapján a 444.hu azt állítja, hogy az oldal – legalább részben – az Egyesült Államokban található szervereken keresztül működik, és nem kizárt, hogy külföldi szervereken tárolják a Fidesz támogatóinak adatbázisát, a magyar választópolgárok adatait. Ha így van, az ugyan nem feltétlenül törvényellenes, de jogilag problematikus, és politikai szempontból is kényes, miután a Fidesz idén nyáron hangos kampányt indított Hadházy Ákos ellen, amiért a független képviselő szerintük külföldi kézbe adhatta magyar választópolgárok adatait.

Az fdszkt.com nevű oldalt anonim módon jegyezték be 2017-ben, azaz nem lehet látni, hogy ki foglalta le a címet. Az anonimitást egy panamai, WhoisGuard nevű cég  biztosítja. Magyarországon, az unióban és az Egyesült Államokban is viszonylag könnyen lehet anonim módon regisztrálni internetes címeket.

A Fidesz pártigazgatója a helyi Fidesz Facebook-bejegyzése szerint  május 25-én, az EP-választás előtti napon tett személyes látogatást az aktivista központban. Kubatov a képaláírás szerint lelkesítő szavakkal próbált új erőt adni a telefonokkal dolgozó csapatnak. Kubatov egyébként jelenleg a Fidesz önkormányzati kampányának fő irányítója Szegeden.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik