Belföld

Tudtuk nélkül regisztráltak roma választókat Nyíregyházán

Nyíregyházán a napokban több tucatnyi roma választópolgár kapott arról értesítést, hogy elutasították a roma nemzetiségi névjegyzékbe történő felvételi kérelmüket – erről egy helyi aktivista értesítette a TASZ választási forródrótját.

A 24.hu elérte a bejelentést tevő Glonczi Lászlót, aki elmondta, hogy a problémával azután szembesültek, hogy az őt jelölő civil szervezet nevében megkereste a helyi roma választókat, hogy regisztrálják őket a nemzetiségi névjegyzékbe. Erre azért van szükség, hogy szavazni tudjanak az önkormányzati választással egy időben tartott nemzetiségi önkormányzati választáson, amihez külön kérvényt kell benyújtani.

Mint minden, a nemzetiségi választáson induló szervezet, a Glonczit indító Roma Munkaadók és Munkavállalók Országos Szövetsége is előzetesen kapott egy listát a választási irodától, amely alapján fel tudták keresni a helyi romákat, akiktől személyesen megkérdezték, beleegyeznek-e a regisztrációba. Akik erre igent mondtak, attól elkérték a személyes adatait és ott helyben, laptopon regisztrálták őket.

Nagyjából egy héttel ezelőtt azonban tömegesen kezdtek el visszaérkezni az elutasító határozatok. A levelek mennyisége annyira feltűnő volt a nyíregyházi Huszár-telepen, hogy az ott dolgozó postás maga jelezte Glonczinak, hogy valami nem stimmel. Mint kiderült, naponta 20-25 határozat érkezett, méghozzá azokhoz a romákhoz, akiket Gloncziék regisztráltak.

A határozaton szerepel, hogy a kérelmet azért utasították el, mert a kérvényezőt korábban már bejelentették. A képviselőjelölt több határozatot is megnézett, és elmondása szerint azoknál, akiket tudtukon kívül regisztráltak, ugyanazzal az e-mail címmel és IP-címmel kérelmezték a névjegyzékbe vételt.

Miután a Facebook-oldalán is beszámolt az ügyről, Glonczi László szeptember 11-én a nyíregyházi rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a választás rendje elleni bűncselekmény és folytatólagosan elkövetett, közokirattal való visszaélés bűntette miatt. A feljelentéshez csatolt egy, az elutasításról szóló határozatot, valamint egy nyilatkozatot az egyik érintettől, aki tanúsítja, hogy annak ellenére regisztrálták őt, hogy ő – Gloncziékon kívül – mást erre nem hatalmazott fel, és maga sem intézte személyesen.

Glonczi, aki egyben a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke is, azt mondta, becslésük szerint legalább száz ember kapott ilyen levelet csak ebben a városrészben, de ennél jóval több is lehetnek. Ráadásul az elutasító határozat sokakat összezavarhat, mert tőle is többen megkérdezték, hogy ez most azt jelenti-e, hogy nem szavazhatnak. Ő megnyugtatta őket, hogy ettől még szavazhatnak, de az mindenképpen aggályos és jogszabályt sért, ha az adataikat a tudtuk nélkül használták fel.

Kiemelt kép: Manek Attila  / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik